ReceptprocessenBeskrivs förskrivning av e-recept och dess samband med nyttjandet av E-hälsomyndighetens meddelandetjänster.
1. Inledning
1.1 Syfte
Sytet med denna sida är att beskriva förskrivning av e-recept och dess samband med nyttjandet av E-hälsomyndighetens meddelandetjänster.
1.2 Målgrupp
Målgrupp för denna sida är vårdgivare med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system.
1.3 Informationsnivå
Processbeskrivning och arbetsflöden.
2 Allmänt
När ett e-recept eller en makuleringsbegäran skickas från ett vårdsystem så följer det ett flöde från förskrivning, via Receptdepå human till expediering på apotek.
Gränssnittet mellan förskrivare och farmaceuter är mottagning av det förskrivna receptet från olika underlag:
- elektroniskt i form av e-recept eller makuleringsbegäran
- pappersform på en förtryckt receptblankett
- telefonunderlag, då förskrivare ringt in ett recept via en apoteksaktörs telefonreceptur
För icke dospatienter mottar Receptdepå human endast e-recept, makuleringsbegäran och inregistrerade recept från receptblankett.
Telefonrecept registreras inte i Receptdepå human, annat än för dospatienter.
När en förskrivare utfärdar ett recept i sitt vårdsystem, skapas ett e-recept som skickas till e-receptbrevlådan och hamnar i Receptdepå human på E-hälsomyndigheten. Detta e-recept kan sedan expedieras på apotek. Vårdsystemen kan ansluta sig till E-hälsomyndighetens makuleringstjänst och då, genom sitt vårdsystem, elektroniskt makulera ett e-recept (stoppa kvarstående uttag på apotek).
Processen är en samverkan mellan olika verksamheter:
- vårdens möte med en patient med ett hälsorelaterat problem som kan leda till en ordination och ett e-recept och
- den samlade apoteksverksamheten, där patienten väljer att hämta ut receptet på valfritt apotek.
Denna samverkan illustreras i Figur 1 nedan.
Figur 1: Samverkan mellan vård- och apoteksverksamheten - förskrivning och receptexpedition
Förskrivning och makulering av e-recept ska, precis som all annan vård, ske i samråd med patient. Makulering av e-recept kräver att patient är informerad. Detta tolkas och lagras som ett samtycke i Receptdepå human.
Förskrivning av e-recept är en samverkansprocess med apoteksverksamheten. Denna samverkansprocess har som ändamål en säker och effektiv läkemedelsanvändning.
Den del av processen som sker hos farmaceuten ligger utanför vårdaktörernas ansvarsområde. Dock finns det starka ömsesidiga beroenden mellan de olika verksamheterna.
3. e-receptprocessen - Översikt
Nedan beskrivs e-receptprocessen översiktligt.
3.1 Skapande av e-recept i vårdsystem
En förskrivare kan skapa ett e-recept i sitt vårdsystem. För att skapa ett e-recept behövs bland annat information om patienten, förskrivarkod, arbetsplatsinformation, artikelinformation om förskrivet läkemedel.
Vid förskrivning av e-recept utan fullständigt personnummer behövs dessutom information om kön och expedierande apotek. E-hälsomyndigheten tillhandahåller en förteckning (apotekslistan) över alla godkända apotek i Sverige, se kapitel Stödprocesser nedan. Ett gemensamt produkt- och artikelregister, VARA, tillhandahålls av E-hälsomyndigheten till vård- och apoteksaktörer. Vårdaktörer får åtkomst till VARA via Svenska Informationstjänster för Läkemedel (SIL).
Ett vårdsystem som ska användas för att registrera och kommunicera e-recept ska ha genomgått tester och vara godkänt av E-hälsomyndigheten.
3.2 Förskrivning av licenser, extempore, teknisk sprit och landstingssubventionerad spolvätska
Förskrivning av licenser, extempore, teknisk sprit och regionssubventionerad spolvätska beskrivs i VARA.
3.3 Egendefinierade varor
Vårdsystemen får lägga upp egendefinierade varor i sitt system om det finns sådana behov. Dessa artiklar får dock endast användas för internt bruk och aldrig skickas som e-recept. Om dessa egendefinierade varor med lokalt upplagda varunummer förskrivs som e-recept och därmed skickas till Receptdepå human medför detta allvarliga patientsäkerhetsrisker. Lokalt upplagda varor med specifika varunummer hanteras manuellt i vårdsystemen och är därmed inte nationellt kvalitetssäkrade. Om egendefinierade varor förskrivs som e-recept med specifika varunummer så kan det i förlängningen leda till att apotek expedierar en annan vara än den som förskrivits.
3.4 Makulering av e-recept
En förskrivare kan elektroniskt makulera ett e-recept om stödet finns i förskrivarens vårdsystem. Makuleringsfunktionen ska användas vid:
- Utsättning av läkemedel - för att makulera kvarvarande uttag.
- Ordinationsändring som kräver nytt recept - för att makulera inaktuella recept.
- Läkemedelsavstämning - för att makulera inaktuella recept.
- Felaktigt skapade/skickade recept.
- Då e-recept skickats till fel patient.
Makuleringsfunktionen beskrivs mer detaljerat i:
3.5 Kontroll och mottagning av e-recept /makuleringsbegäran
E-hälsomyndigheten gör en automatisk format- och författningsmässig kontroll av inkommande e-recept. E-hälsomyndigheten skapar därefter en kvittens som skickas till sändande part. Om inga allvarliga fel upptäckts, lagras receptet i Receptdepå human. Finns det allvarliga fel avvisas receptet. Kvittensen innehåller statusinformation om eventuella fel och en felkod. För specifikation av kontrollerna se NEF - Riktlinjer kvittenshantering.
Versionshistorik
1.0 |
|
Ny sida med information som tidigare ingick i dokumentet "NEF- e-recept" |
2.0 |
2019-03-08 |
Redaktionella ändringar, rättat stavfel |