​​​VARA - Nationellt produkt- och artikelregister

 Beskrivning av innehållet i VARA och dess användning vid förskrivning och expedition av e-recept.
 

1. Inledning​

1.1 Syfte

Syftet med denna del är att ge en beskrivning av innehållet i VARA samt hur VARA exportfil och tjänsten Hämta Substitution ska nyttjas för förskrivning och expediering av e-recept.

1.2 Målgrupp

Denna handbok riktar sig till aktörer med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system.

1.3 Informationsnivå

Allmän information.
 

1.4 Bakgrund

VARA är ett nationellt register med kvalitetssäkrad information om läkemedel samt handelsvaror inom läkemedelsförmånen. Syftet med VARA är att ge den svenska vård- och apoteksmarknaden tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad produkt- och artikel­information. Informationen i VARA används i ett flertal processer som till exempel förskrivning, receptexpedition och rapportering av försäljningstransaktioner.

 

Det finns även andra områden där information från VARA används. Några exempel som kan nämnas är regionernas läkemedelsstatistik, e-handel med läkemedel, Giftinformationscentralens antidotregister och den nationella läkemedelsstatistiken som hålls av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Även kommersiella företag som arbetar med läkemedelsstatistik använder VARA som grundregister.

 
eHälsomyndighetens webbplats publiceras bland annat information från VARA-verksamheten och driftinformation. På webbplatsen kan även den som vill anmäla intresse för nyhetsbrev.
 

Synpunkter på innehållet i VARA meddelas E-hälsomyndigheten via användarens servicedesk eller liknande funktion.

 

1.5 Användning av VARA, nationellt produkt- och artikelregister

 

1.5.1 Förskrivning

Förskrivare ska ha tillgång till korrekt och aktuell produkt- och artikelinformation, VARA-information, i vårdsystemet vid förskrivningstillfället.
 

En förskrivare som är verksam inom hälso- och sjukvården får tillgång till VARA-information via Inera och Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel). Enligt ett nationellt beslut är det Sil som tillhandahåller aktuella register till vårdsystem i sjukvården.

Förskrivare inom veterinärmedicin får VARA-information direkt från E-hälsomyndigheten efter ansökan om tillgång via en särskild SFTP-area.
 

E-hälsomyndigheten validerar alla mottagna e-recept. Innehåller e-receptet andra artiklar än de som finns i VARA avvisas receptet.

 

1.5.2 Receptexpedition

Aktuell produkt- och artikelinformation är en förutsättning för att expediera recept. Apoteksaktörer ska därför se till att dagsaktuell produkt- och artikelinformation, VARA-information, finns tillgänglig i expeditionssystemet (se avsnitt 3 VARA-exportfil - 3.1 Apoteksaktörer).
 
I receptexpeditionsprocessen ska vissa tjänster som returnerar information från VARA anropas av expedierande system.
 
Vid expedition via Receptdepå human eller Receptdepå djur sker automatiska kontroller och valideringar mot informationen i VARA.
 

1.5.3 Rapportering av försäljningstransaktioner  

När apoteksaktören återrapporterar försäljningstransaktioner med till exempel receptförskrivna läkemedel till E-hälsomyndigheten, sker automatiskt en validering att de inrapporterade uppgifterna överensstämmer med VARA innan Försäljningstransaktionsdatabasen (FOTA) och Läkemedelsförteckningen (LF) uppdateras.

 

2. Informationsinnehåll

E-hälsomyndigheten sammanställer information från olika källägare, främst företag och myndigheter. Respektive källägare har eget ansvar att tillhandahålla kvalitetssäkrad information till VARA.
E-hälsomyndigheten har högt ställda krav på datakvalitén i VARA. Varje ändring av gällande information hanteras därför enligt en väl definierad intagningsprocess. Samtliga förändringar i befintlig information om produkter och artiklar (se förklaring under punkt 2.5.1) kontrolleras med hjälp av automatiska valideringsregler. Därefter kvalitetsgranskas ändringarna manuellt och godkänns av verksamhetens farmaceuter innan de publiceras.
 

Syftet med VARA är att den produkt- och artikelinformation som levereras till efterföljande system ska användas på ett sådant sätt att den stöttar användaren, till exempel förskrivaren eller farmaceuten, att välja rätt artikel i förskrivnings- eller expeditionsögonblicket (se även 5.3.1). 

Det innebär bland annat att artiklar som tillhör samma produkt ska presenteras så att användaren lätt kan skilja mellan dem trots att produktnamnet är detsamma. E-hälsomyndigheten ber därför systemleverantören observera att farmaceutisk verksamhetskompetens fordras i detta arbete, dels för att avgöra vilka informationsfält från VARA som ska visas i systemet och dels för att avgöra deras betydelse för användaren. Vidare ska valda informationsfält från VARA visas i sin helhet för användaren, vilket innebär att systemen måste ta hänsyn till angivna fältlängder enligt schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4, 5 eller 6): 

VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0

VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0

VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0

Den som använder information från VARA får varken förändra, förvanska eller fördröja informationen, oavsett bakomliggande syfte. Det är inte heller tillåtet att hålla egen registerinformation om motsvarande uppgifter finns i VARA.

VARA-information som har lästs in i systemet ska utan dröjsmål göras tillgänglig för användaren. Informationen ska dessutom visas i sin helhet.
 

Det är enbart tillåtet att lägga till egen registerinformation för uppgifter som VARA inte levererar, se kapitel 2.3.


Riktlinjer egendefinierade produkter och artiklar
Om aktören för sin interna arbetsprocess behöver egendefinierade produkter och artiklar som komplement till de "gruppvarunummer" som VARA förmedlar, måste aktören säkerställa att korrekt förskrivning och återrapportering sker i kommunikationen med E-hälsomyndigheten, se 2.1.2., 2.1.3., 2.2.3. och 2.2.4. Det är inte tillåtet att förskriva eller återrapportera försäljning på egendefinierade artiklar till E-hälsomyndigheten.
 

Sortimentet i VARA är det nationellt gemensamma sortimentet vilket innebär att det omfattar läkemedel inom- såväl som utom förmånen, samt handelsvaror inom förmånen. VARA ger information om läkemedel (produkter och artiklar) som marknadsförs eller har marknadsförts sedan år 2005. Nedan följer en generell genomgång av produkttyper som finns i VARA. Detaljerad information om vilka enskilda informationsmängder (element/attribut) VARA innehåller finns i schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4,5 eller 6): VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0, VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0 eller VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0

 
Riktlinjer för definition av fältet  "Marknadsförs"
  • Ett Ja i fältet Marknadsförs (marknadsföringsflaggan) visar att företaget har för avsikt att sälja läkemedlet i Sverige och ska sättas när läkemedlet finns tillgängligt för beställning. I de fall läkemedlet inte finns tillgängligt i Sverige men ändå finns i Liiv/VARA ska detta ändå inte sättas till Marknadsförs. Detta gäller till exempel i de fall det finns ett referensgodkännande i Sverige utan att läkemedlet finns tillgängligt för försäljning.
  • Marknadsföringsflaggan ska inte sättas innan läkemedlet finns tillgängligt (till exempel vid upphandlingar).
  • Marknadsföringsflaggan ska heller inte användas för att spegla en restnotering. Information om restnoteringar fås istället från Läkemedelsverket, https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/Restnoteringar/​
  • Artiklar som varit marknadsförda men som sätts om till Nej i fältet Marknadsförs ska ändå kunna säljas av apoteken i de fall de finns kvar på det enskilda apotekets lager.

2.1 Läkemedel

2.1.1 Läkemedelstyper 
 

Läkemedel delas in i olika typer eller kategorier.  

  • Godkända läkemedel inkluderar; läkemedel, radiofarmaka, växtbaserade läkemedel, vissa utvärtes läkemedel (så kallade VUM) och allergener
  • Registrerade läkemedel avser läkemedel av typen traditionellt växtbaserade läkemedel
  • Icke godkända läkemedel förs in under kategorierna: licensläkemedel, lagerberedningar samt extempore och iordningställande (se även 2.1.1.1)
 

VARA håller sin information aktuell genom dagliga uppdateringar från Läkemedelsverket (LV), läkemedelsföretagen, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och Världshälsoorganisationen (WHO).

 

2.1.1.1 Vårdsystem

Läkemedelsverket (LV) har tagit fram regler för hur olika läkemedelstyper ska hanteras och visas i vårdsystemen. Det åligger leverantören av vårdsystemet (vare sig det gäller system för hälso- och sjukvård eller veterinärmedicin) att följa dessa regler. För närmare upplysningar om bestämmelserna hänvisar E-hälsomyndigheten till Inera och Sils dokumentation. Detta medför att vårdsystemet ska kunna ge den enskilde förskrivaren det stöd som krävs för att kunna följa den förskrivningshierarki som finns mellan olika läkemedelstyper.
 

Veterinärmedicinska vårdsystem ska inte använda informationen kring förmån och pris som förmedlas av VARA. Dessa uppgifter är enbart tillämpliga vid förskrivning av läkemedel för humant bruk.

 

2.1.2 Licensläkemedel (LIC)

Förskrivning "på licens" är ett alternativ i en situation då förskrivaren saknar godkända läkemedelsalternativ för behandling av en patient/patientgrupp eller djur. Baserat på en licensförskrivning kan apotek ansöka om tillfälligt försäljningstillstånd hos Läkemedelsverket för att kunna expediera ett läkemedel som annars inte är godkänt för försäljning i Sverige.
 

Som nämnts ovan saknar licensläkemedel svenskt godkännande. Vidare har de licens­läkemedel som finns i VARA mycket begränsad information jämfört med godkända läkemedel. VARA saknar till exempel detaljinformation om vilka förpackningar som finns på marknaden i andra länder och som kan anskaffas vid ett visst tillfälle. Därför har VARA endast en artikel per licensläkemedelsprodukt och denna artikel får representera alla de förpackningar som apoteksaktören kan anskaffa. Av samma anledning har "licensförpackningen" varken AIP eller AUP i VARA. 
 

OBS! I VARA har licensläkemedel för humant bruk generell information om att de ingår i högkostnadsskyddet. Det faktiska förhållandet vad gäller högkostnadsskyddet för ett visst licensläkemedel kan i ett givet ögonblick bara besvaras av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket. För ytterligare information om licensläkemedel och högkostnadsskyddet, hänvisas läsaren till TLV:s webbsida.

 

När Läkemedelsverket inte längre beviljar nya licenser för ett visst licensläkemedel (exempelvis om motsvarande produkt tillkommit som godkänt läkemedel i Sverige) kommer man att ge detta ett "framtida inaktiveringsdatum". I VARA förmedlas dock inaktiveringsdatumet som ett "framtida avregistreringsdatum". Det är viktigt att notera att inaktiveringsdatum för licensläkemedel även kan återtas av LVäkemedelsverket Därmed försvinner också motsvarande avregistreringsdatum ur VARA.

 
OBS! Ett licensläkemedel med framtida avregistreringsdatum i VARA får inte hanteras som förskrivningsbart oavsett vårdsystem. Apoteksaktörer har däremot möjlighet att slutföra expedition på redan beviljade licenser fram till dagen före gällande avregistreringsdatum.​
  


2.1.2.1 Vårdsystem hälso- och sjukvård  

  • Licensläkemedel finns i Sil
    Som nämnts i avsitt 2.1.2 ovan ska vårdsystemet inte tillåta förskrivning av en licensläkemedelsprodukt med ett avregistreringsdatum i VARA, oavsett om datumet är passerat, dagens datum eller ett framtida datum.
    När förskrivare inom hälso- och sjukvården förskriver licensläkemedel ska det ske med de licensläkemedelsartiklar som finns i Sil (VARA). Sveriges Apoteksförening, Apotekens Service AB (numera E-hälsomyndigheten) och Inera/SIL har kommit överens om hur förskrivare ska ange vissa detaljer på e-receptet. Mer information kring överenskommelsen finns i bilaga Hantering av recept på licensläkemedel.

  • När specifikt licensläkemedel saknas i Sil
    När specifikt licensläkemedel saknas i Sil ska licensläkemedel e-förskrivning användas. Observera att artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning"("gruppvarunummer" 670000, NPLId SB060301000001 och NPLpackId SB060301100001) enbart ska användas vid förskrivning av licensläkemedel som ännu inte finns i Sil. Information om produktnamn, styrka och läkemedelsform ska anges i doseringsfältet. I samma fält anges även total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) på förskrivningen. Antal uttag anges i avsett fält.

 

2.1.2.2 Vårdsystem veterinärmedicin  

  • Licensläkemedel finns i VARA
    Som nämnts i avsnitt 2.1.2 ovan ska vårdsystemet inte tillåta förskrivning av en licensläkemedelsprodukt med ett avregistreringsdatum i VARA, oavsett om datumet är passerat, dagens datum eller ett framtida datum.
    När veterinärer som förskriver licensläkemedel ska  det ske med de licensläkemedelsartiklar som finns i VARA. Sveriges Apoteksförening och Apotekens Service AB (numera E-hälsomyndigheten) har fastställt regler för hur vissa detaljer anges på e-receptet. Mer information kring överenskommelsen finns i bialaga Hantering av recept på licensläkemedel.
    Se även Appendix 1, "Hantering av licensläkemedel på recept".

  • När specifikt licensläkemedel saknas i VARA
    När specifikt licensläkemedel saknas i VARA ska licensläkemedel e-förskrivning användas. Observera att artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning" ("gruppvarunummer" 670000 NPLId SB060301000001 och NPLpackId SB060301100001) enbart ska användas vid förskrivning av licensläkemedel som ännu inte finns i VARA. Förskrivning av licensläkemedel ("Licensläkemedel e-förskrivning") sker strukturerat med obligatoriska fält, se NEF - Specifikation för XML-meddelande e-recept djur.
 

2.1.2.3 Expeditionssystem  

Vid receptexpedition av licensläkemedel finns olika scenarier:  

  • Förskrivet licensläkemedel finns i VARA
    Hantering av e-recept sker enligt överenskommelse mellan Sveriges Apoteksförening och Apotekens Service AB (numera E-hälsomyndigheten), för mer information, se bilaga Hantering av recept på licensläkemedel.
    Återrapportering av försäljningstransaktionen till E-hälsomyndigheten sker med det expedierade licensläkemedlets NPLpackId.
  • Förskrivet licensläkemedel saknas i VARA
    I undantagsfall kan det uppstå en situation då förskrivet licensläkemedel tillfälligt saknas i VARA. Expedierande apotek ska då ändra (till exempel byta eller korrigera) till den artikel enligt nedanstående tabell som motsvarar förskrivningen. Mängdberäkning och antal kvarstående uttag på receptet justeras manuellt.
 

Artikelbenämning

Varunummer

NPLId

NPLpackId

Licens med förmån

603456

SB740417000001

SB750411100001

Licens kontrollvara med förmån

639104

SB011101000022

SB011101100007

Licens vet

641951

SB110310000003

SB061102100002

Licens vet kontrollvara

641969

SB110310000002

SB061102100003

​Licens livsmedel med förmån

​639302 ​SB740417000001 ​SB020215100001
 

Observera att expedition av artiklarna "Licens vet" eller "Licens vet kontrollvara" fordrar att apoteket anger strukturerad och obligatorisk information för det läkemedel man expedierar, se RRD - Funktionsspecifikation (17.1)

Syftet med ovanstående artiklar är bland annat att fakturering och statistik ska bli så detaljerad som möjligt. Återrapportering sker med NPLpackId.

 

2.1.3 Enskilda extemporeberedningar och iordningställande (BER)

Extemporeläkemedel är ett sammanfattande begrepp för läkemedel som tillverkats speciellt för till exempel en specifik patient, ett särskilt djur, djurbesättning eller en viss vårdenhet. Exempel på detta är när ett eller flera läkemedel blandas och/eller späds samt paketeras i spruta, flaska eller infusionspåse. Resultatet av detta förfarande kallas iordningställande. Iordningställande sker framförallt på sjukhusapotek.
 

I VARA samlas dessa läkemedel under produkttypen BER, "Extempore (enskilda extemporeberedningar, ej lagerberedningar)". Läkemedlen är upplagda i VARA efter ATC-kod, exempelvis "Extempore ATC-kod J01CF01 Dikloxacillin".

 

2.1.3.1 Vårdsystem

Vid förskrivning av enskilda extemporeberedningar/iordningsställande ska förskrivaren använda artikeln "extempore e-förskrivning" (gruppvarunummer 660000, NPLid SB050901000001, NPLpackId SB050901100143). I doseringsfältet specificerar förskrivaren sin beställning och ger en detaljerad beskrivning av det läkemedel som ska tillverkas eller iordningställas. Här anges även total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.). Antal uttag anges i avsett fält.
 

Specifika läkemedel av produkttypen "enskilda extemporeberedningar, ej lagerberedningar" i VARA får inte göras tillgängliga i vårdsystem eftersom syftet med dem enbart är för apotekens återrapportering av försäljning.

 

2.1.3.2 Expeditionssystem

Vid receptexpedition ändrar (till exempel byter eller korrigerar) expedierande apotek till den artikel som anges på följesedeln till den levererade extemporeberedningen. Mängdberäkning och antal uttag som finns kvar på receptet justeras manuellt.
 

OBS! Då apoteksaktören expedierar recept i Receptdepå human eller Receptdepå djur går det bra att byta från den förskrivna artikeln "extempore e-förskrivning" (gruppvarunummer 660000, NPLid SB050901000001, NPLpackId SB050901100143) till en "mer specifik artikel" men inte tvärtom.

Återrapportering till E-hälsomyndigheten sker på NPLpackId. Återrapportering av enskilda extemporeberedningar/ iordningställande ska alltid ske med så detaljerad ATC-kod som möjligt för att fakturering och statistik till regioner med flera ska bli så utförlig som möjligt. Återrapporterringen får inte baseras på artikeln "extempore e-förskrivning". 
 

2.1.4 Lagerberedningar (extempore)  

När förskrivningen av en viss extemporeberedning ökar kan tillverkningen vilja standardisera tillverkningen. Efter anmälan till Läkemedelsverket kan extemporeapoteket tillverka fler enheter på en gång. Dessa extemporeberedningar benämns som lagerberedningar.

VARA hämtar information om sortimentet av lagerberedningar från Läkemedelsverket.

2.1.5. Centralt godkända läkemedel utan svensk märkning

Alla läkemedel som godkänns enligt den centrala proceduren marknadsförs inte i Sverige. För att det ska finnas en möjlighet att kunna förskriva och expediera sådana läkemedel finns en virtuell artikel för detta ändamål i VARA. Då det inte finns prisbeslut från TLV för dessa läkemedel omfattas de inte av högkostnadsskyddet. 

Artikelbenämning Varunummer NPLId NPLpackId
Centralt godkänt läkemedel utan svensk märkning (utan förmån)690820 SB160108000001 SB160111100002


2.1.5.1. Vårdsystem hälso- och sjukvård   

Den virtuella artikeln ovan publiceras i Sil från och med 2022-05-11, vid förskrivning av centralt godkända läkemedel som inte marknadsförs i Sverige används denna artikel. Information om produktnamn, styrka och läkemedelsform anges i doseringstexten. I samma fält anges även total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) på förskrivningen. Antal uttag anges i avsett fält.​

2.1.5.2. Expeditionssystem

Expediering sker på den förskrivna artikeln. Expedierad mängd ska framgå på ett sätt som gör att man vid nästa expedition förstår vad som är expedierat. Hur mängden dokumenteras skiljer mellan expeditionssystemen eftersom inget gemensamt fält att fylla i denna information finns i dagsläget.
Vid expediering beställs det läkemedel som motsvarar förskrivningen. Uttaget registreras och försäljningen återrapporteras på den virtuella artikeln för centralt godkända läkemedel som finns på förskrivningen. 

2.1.6 Läkemedel uthämtat utomlands

Den virtuella artikeln "Läkemedel uthämtat utomlands, ospecificerad" (SB pack id  SB230302100001) kan användas när ett svenskt apotek registrerar in ett pappersrecept med uttag som har gjorts i annat EU/EES-land. Artikeln kan även förekomma på svenska e-recept där uttag gjorts i annat EU/EES-land.​


2.2 Handelsvaror inom förmånen

Handelsvaror inom förmånen delas in i olika produkttyper i VARA; förskrivningsbara förbrukningsartiklar, livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år, e-förskrivning av teknisk sprit, e-förskrivning regionssubventionerad spolvätska och tjänster för att underlätta prissättningen vid försäljning av medicinsk gas.
 

Varugrupperingskoden för handelsvaror inom förmån styr förmånsval, se bilaga PRIS HKDB.

Observera att då VARA enbart förmedlar information om handelsvaror inom förmånen, ska passerat avregistreringsdatum endast tolkas som att artikeln inte längre ingår i läkemedelsförmånen. Passerat avregistreringsdatum betyder således inte att företaget upphört att marknadsföra artikeln.
 

2.2.1 Förskrivningsbara förbrukningsartiklar

VARA hämtar grundinformation om förskrivningsbara förbrukningsartiklar från Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV. E-hälsomyndigheten kompletterar sedan med viss information från leverantören.
 

2.2.2 Livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år

VARA baserar sin grundinformation om subventionerade livsmedel till barn under 16 år på Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1997:13) om förskrivning av vissa livsmedel. E-hälsomyndigheten kompletterar sedan med viss information från leverantören.
 

Observera att Läkemedelsverket reviderar föreskriften på halvårsbasis. Det innebär att nya produkter inte kan tillföras löpande under året utan endast två gånger per år. Däremot kan förpackningar läggas till eller tas bort löpande.

 

2.2.3 Teknisk sprit

Teknisk sprit är egentligen en handelsvara utanför förmånssystemet. Sortimentet är dock receptbelagt och artikeln " Teknisk sprit e-förskrivning" finns därför med i VARA.
 

2.2.3.1 Vårdsystem

Vid förskrivning av teknisk sprit ska förskrivaren välja artikeln "teknisk sprit e-förskrivning" (gruppvarunummer 640000). Vilken spritsort receptet avser (alkoholprocent, leverantör etc.anges som inledande klartext i doseringsfältet.
 
 

2.2.3.2 Expeditionssystem

Vid receptexpedition väljer apoteket den artikel ur det egna sortimentet som motsvarar förskrivningen.
 

Återrapportering till E-hälsomyndigheten sker på varunummer för "teknisk sprit e-förskrivning", vnr 640000.

 

2.2.4 Regionssubventionerad spolvätska

Regionssubventionerad spolvätska utgör ett unikt undantag från huvudprincipen att VARA endast ska hantera det nationellt gemensamma sortimentet.
 

2.2.4.1 Vårdsystem

Vid förskrivning ska förskrivaren använda artikeln "regionssubventionerad spolvätska" (gruppvarunummer 630000). Inera har ansvaret för det begränsade sortiment av spolvätskor som är tillåtet att förskriva elektroniskt. Vilken slags spolvätska som avses anger förskrivaren i den inledande klartexten i doseringsfält 2.
 

2.2.4.2 Expeditionssystem

Vid expedition väljer apoteket den spolvätska i det egna sortimentet som motsvarar beskrivningen i receptet (mängdberäkning och antal uttag som finns kvar justeras manuellt).
 

Återrapportering till E-hälsomyndigheten sker på varunummer för "regionssubventionerad spolvätska", varunummer 630000.

 

2.2.5 Tjänster för att underlätta prissättningen vid försäljning av medicinsk gas

VARA hämtar grundinformation från TLV om tjänster för att underlätta prissättningen vid försäljning av medicinsk gas. Tjänster omfattar till exempel hyreskostnader för gasbesparare och fraktkostnader.
 

2.3 Uppgifter som inte ingår i VARA

VARA hanterar inte rent logistisk information som till exempel  
  • mått och viktuppgifter på förpackningar
  • information om restsituationer
  • information om vem som distribuerar (lagerför) en viss artikel. Sådan information måste aktören hantera själv  

VARA innehåller inte prisuppgifter för

  • läkemedel utanför förmånssystemet
  • licensläkemedel
  • livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år
 

2.4 Kosmetika och hygienprodukter etc. ingår inte i VARA

Kosmetika och hygienprodukter ingår inte i VARA. Med få undantag (se 2.2.4 ovan) ingår inte heller landstingssubventionerade handelsvaror.
 

2.5 Id-begrepp för produkter och artiklar i VARA  

2.5.1 Produkt och artikel

De grundläggande begreppen i VARA är Produkt och Artikel.
 

Produkt representerar läkemedlet, det vill säga läkemedelsnamn, läkemedelsform, styrka och företag, till exempel Alvedon, filmdragerad tablett, 500 mg, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB. Läkemedelsprodukter identifieras unikt med NPLId.

Artikel representerar viss förpackningsstorlek, till exempel Alvedon, filmdragerad tablett, 500 mg, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, plastburk, 100 tabletter. Läkemedelsartiklar identifieras unikt med NPLpackId.
 

OBS! Handelsvaruartiklar identifieras unikt med varunummer.

Den detaljerade datamodellen är relativt omfattande och dess representation i exportfilen finns beskriven i schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4,5 eller 6): VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0 VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0 eller VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0

Sedan 2019-09-18 har fältet Streckkod bytt namn till Produktkod för läkemedel.

2.5.2 Läkemedel - olika identiteter och deras användning

Varunummer och streckkoder/produktkoder är uppgifter som disponeras av läkemedelsföretagen som marknadsför produkter och artiklar. Uppgifterna används bland annat i logistikflöden och varuhanteringsprocesser. Observera att dessa id-begrepp varken är unika eller tidsbeständiga och lämpar sig därför inte som identifierare av artiklar i system.
 

När Läkemedelsverket lanserade NPL (nu ersatt av Leverantörernas information i VARA , LiiV som förvaltas av E-hälsomyndigheten) infördes nationella, unika och tidsbeständiga Id-begrepp på produkt- (NPLid) och artikelnivå (NPLpackid). Dessa Id-begrepp, som även används i VARA, gör det möjligt att identifiera ett visst läkemedel på ett säkert sätt även vid kommunikation mellan system vid exempelvis e-förskrivning.

Läkemedel som inte har sitt ursprung i Läkemedelsverkets system, till exempel extemporeberedningar, identifieras med E-hälsomyndighetens unika och tidsbeständiga id-begrepp, NPLId och NPLpackId som inleds med bokstäverna SB (SBnnnnnnnnnnnn).
 

2.5.3 Handelsvaror inom förmånen identifieras med varunummer

Varunummer används för att identifiera handelsvaror som ingår i läkemedelsförmånen. Till skillnad mot läkemedel (se avsnitt 2.5.2 ovan) betraktas dessa varunummer som unika och tidsbeständiga id-begrepp. Ansvaret för varunummer för förskrivningsbara förbruknings­artiklar åligger TLV. För prisnedsatta livsmedel ansvarar antingen E-hälsomyndigheten för varunummer eller distributören efter överenskommelse med E-hälsomyndigheten.
 

2.5.4 E-hälsomyndighetens rekommendationer kring hantering av id-begrepp

Baserat på kunskap om produkter och artiklars id-begrepp och hur de samspelar mellan system inom vård- och apoteksmarknaden förordar E-hälsomyndigheten att
  • system byggs med NPLid/NPLpackid som unika identifierare ("primärnycklar") för läkemedel. Varunummer används enbart för handelsvaror.  

E-hälsomyndigheten avråder bestämt från:  

  • lösningar i vårdsystem som innebär att information om förskrivet läkemedel lagras med hjälp av nordiskt varunummer  

Nedan ges exempel på verkliga situationer som har orsakat problem för systemanvändaren (apotek och/eller sjukvård) och som i vissa fall även drabbat patient. Problemen har uppstått just på grund av hur identiteter tekniskt hanterats i systemen. Systemleverantören ska därför säkerställa att systemet kan hantera att:  

  • ett och samma varunummer kan förekomma på flera NPLpackId varav något/några avser avregistrerade förpackningar medan andra avser marknadsförda förpackningar. Informationen ska ändå vara korrekt och användbar för användaren, det vill säga artiklarna som marknadsförs ska visas och vara möjliga att förskriva/expediera.
  • ett varunummer flyttas från ett NPLpackId (glasburk 50 st) till ett annat NPLpackId (plastburk 50 st) och att informationen ändå visas korrekt och användbart för användaren.
  • ett eller flera "historiska" varunummer/streckkoder/produktkoder (det vill säga har passerat giltigt till och med datum) i VARA som raderats ur VARA-exportfil för att eliminera patientsäkerhetsrisker. Motsvarande korrigeringar av historiska poster ska ske i vård- och expeditionssystem för att undvika att patienten får fel läkemedel.
 

3. VARA-exportfil

Den aktör/systemleverantör som vill få tillgång till VARA-exportfil måste beställa ett VARA-abonnemang hos E-hälsomyndigheten. Abonnenten får därefter inloggnings­uppgifter till en särskild SFTP-area hos myndigheten.
Aktörer och systemleverantörer har rätt att nyttja, alternativt tillhandahålla, VARA i sina system. Annan användning av VARA kräver skriftlig överenskommelse med E-hälsomyndigheten. Det är inte tillåtet för aktörer eller systemleverantörer att överlåta VARA-exportfil till tredje part annat än för avsedd användning enligt ovan.
 

3.1 Apoteksaktörer

Aktuell produkt- och artikelinformation är en förutsättning för att expediera recept. Det betyder att apoteksaktören ska hämta VARA-exportfil en gång per dygn och uppdatera sina system med denna information.
 

3.2 Vårdaktörer hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården har tillgång till information från VARA genom Sil-databasen hos Inera.
 

Det är ytterst angeläget att informationen i vård- och expeditionssystemen är så synkroniserad som möjligt, eftersom systemen kommunicerar med varandra. E-hälsomyndigheten rekommenderar att vårdsystemen uppdateras med samma frekvens som Sil-databasen uppdateras.

Informationen i VARA uppdateras kontinuerligt. Exempel på relativt frekventa ändringar är
  • byten av produktnamn
  • avregistrering av produkter och/eller artiklar
  • in- och utträden ur förmånssystemet
  • varunummerbyten
  • tillkommande, nya produkter och/eller artiklar

Samtliga nämnda förändringar kan påverka en förskrivning och inaktuell information innebär merarbete för såväl vård- som apoteksaktörer, något som riskerar att ge negativa effekter för patienten. I värsta fall kan detta innebära en patientsäkerhetsrisk för patienten vid förskrivning eller expedition. Se även 2.5.4.

 

3.3 Vårdaktörer veterinärmedicin

E-hälsomyndigheten rekommenderar att veterinärmedicinsk vårdaktör gör dagliga uppdateringar av sina system med aktuell VARA-exportfil. Om det inte är möjligt med dagliga uppdateringar av ny information från VARA ska den veterinärmedicinske vårdaktören uppdatera sina system med en frekvens om minst en ny uppdatering per vecka. Vårdaktören ansvarar för att historiken i systemen hanteras korrekt eftersom VARA dagligen levererar en "totalfil".
 

3.4 Övriga intressenter  

3.4.1 Statistikintressenter

Statistikintressenter, till exempel regioner, har tillgång till VARA-exportfil för statistiska ändamål efter ansökan om tillgång via en särskild STFP-area.

3.4.2 Övriga intressenter

Övriga intressenter, till exempel distributörer, kan ansöka om tillgång till VARA-exportfil hos E-hälsomyndigheten. Vid godkänd ansökan om tillgång fås inloggnings­uppgifter till en särskild SFTP-area hos myndigheten där filerna kan hämtas.
 

3.5 Publicering av VARA-exportfil

Strax efter midnatt (ca kl 00:30) varje dygn publicerar E-hälsomyndigheten ny information från VARA i form av en zip-fil med följande innehåll:  
  • Datafiler i XML-format med det kompletta produkt- och artikelregistret över läkemedel och handelsvaror.
  • Lexikoninformation som används i datafilerna.
    Observera! Lexikonvärden kan tillkomma, utgå eller ändra betydelse vilket användande system måste kunna hantera automatiskt.
  • Schemafiler som behövs för validering av XML-filerna  

Apoteksaktör ska med samma frekvens hämta den aktuella exportfilen och läsa in de nya och ändrade uppgifterna i sitt eget system. Övriga aktörer ska hämta VARA-exportfil med samma frekvens eller i enlighet med tecknade avtal.

 

3.6 Informationsflöde för VARA och apoteks- och vårdaktörer

Bilden nedan visar övergripande hur expedierande system hos apoteksaktörer använder information från VARA och hur de centrala systemen som Receptdepå human (RR), Receptdepå djur (RRD), Läkemedelsförteckningen (LF) och  Försäljningstransaktioner (FOTA) är direkt kopplade till VARA. Bilden visar även schematiskt hur informationsflödet ser ut mellan VARA och olika vårdaktörer samt hur e-recept kommer in till RR/RRD.
 

vara 36.png

Figur 1 Schematisk bild över informationsflödet mellan VARA och apoteks- och vårdaktörer

 

  

4. Tjänsteanrop VARA

VARA exponerar enbart en extern tjänst, Hämta Substitution, riktad mot apoteksaktörer samt systemleverantörer av receptexpeditionssystem, se kap 5.

VARA exponerar i dagsläget inte några externa tjänster för vårdaktörer eller övriga intressenter.
 

E-hälsomyndighetens interna VARA-tjänster får inte användas av externa system.

 

5. Hämta Substitution

Nedanstående avsnitt är enbart riktat mot apoteksaktörer samt systemleverantörer av receptexpeditionssystem. Observera att tjänstens syfte är att stödja apoteken vid utbyte av läkemedel på apotek vid receptexpediering.
 

5.1 Inledande om Hämta Substitution

E-hälsomyndigheten tillhandahåller tjänsten HamtaSubstitution som ska användas av apoteksaktören för att avgöra vilken förpackning som ska expedieras vid utbyte av läkemedel på apotek enligt Läkemedelsverkets och TLV:s regelverk. Tjänsten anger också vilket försäljningspris som gäller för den aktuella expeditionen i de fall läkemedlet ingår i läkemedelsförmånerna. 

Vid anrop mot tjänsten anges bland annat identitet på förskriven artikel samt information om förhinder för byte föreligger, se 5.3. För att unikt identifiera förskriven artikel ska NPL pack id anges vid anrop mot tjänsten.
Om förskriven artikel har förmånsbegränsning kan man ange om personen uppfyller förutsättningar för läkemedelsförmån. I de fall ”förutsättning för förmån inte uppfylld” anges vid anrop kommer tjänsten HamtaSubstitution att returnera utbytbara läkemedel utan förmånsbegränsning.

Tjänsten returnerar markeringar avseende om respektive artikel i utbytesgruppen ingår i läkemedelsförmånen eller inte. Tjänsten returnerar även en markering som visar om den utbytesgrupp förpackningen tillhör är med eller inte på periodens vara-listan för aktuell period.

Tjänsten HämtaSubstitution finns specificerad i VARA - Funktionsspecifikation (17.1).
 

För att utveckla ett korrekt och användbart systemstöd, fordras verksamhetskunskap kring regelverket för läkemedelsbyte vid receptexpediering, se kap 5.2.

 

5.2 Regelverk Hämta Substitution

Regelverket som beskrivs nedan beslutas av TLV. För ytterligare information eller frågor om regelverket hänvisas till TLV. Om apoteksaktören har synpunkter på vilka artiklar som är periodens vara (PV)/pristilläggsgrundande artikel alternativt pris inom förmån ska aktören kontakta TLV för utredning.
Är personen förmånsberättigad gäller nedanstående tabell
​Förskrivet läkemedel ​Tillåtet utbyte
​Läkemedel inom förmånerna  ​Utbytbara läkemedel inom förmånerna
​Läkemedel med förmånsbegränsning, förutsättning för förmån uppfylld ​Utbytbara läkemedel inom förmånerna
​Läkemedel med förmånsbegränsning, förutsättning för förmån inte uppfylld ​Utbytbara läkemedel inom förmånerna utan förmånsbegränsning
​Läkemedel utanför för​​månerna ​Utbytbara läkemedel inom förmånerna utan förmånsbegränsning
 
 
I samband med att ett förmånsberättigat läkemedel expedieras kan det hända att kunden antingen får betala hela läkemedelskostnaden själv eller ett pristillägg. Kostnaden för kunden är då utanför förmånen. Tjänsten Hämta Substitution returnerar grundinformationen om förmån i svaret och apoteksaktören ansvarar för att hanteringen av förmån blir korrekt vid expediering.

Kunden får stå för hela kostnaden om denne väljer en annan artikel än den som har förskrivits eller är utsedd till PV. Väljer kunden den förskrivna artikeln i stället för PV får kunden betala ett pristillägg (merkostnad).

Pristillägget motsvarar prisdifferensen mellan den förskrivna artikeln och PV/ pristilläggsgrundande varan. Pristillägget ingår inte i högkostnadsskyddet. Om kunden väljer den förskrivna artikeln och denna inte ingår i högkostnadsskyddet betalar kunden hela kostnaden för läkemedlet.

I de fall läkemedel har förmånsbegränsning kan utbyte ske mellan artiklar i utbytesgruppen om förutsättningar för förmånsbegränsning är uppfyllda.

I de fall förutsättningar för förmånsbegränsning inte är uppfyllda kan utbyte endast ske mot en vara i utbytesgruppen som inte har någon förmånsbegränsning.
 
Läkemedel som förskrivs enligt Smittskyddslagen ska bytas ut mot läkemedel i samma utbytesgrupp som har lägst fastställt pris.

I samband med expedition inom högkostnadsskyddet finns det två typer av utbytesgrupper; generika och ej generika. Vilken utbytesgrupp som är aktuell styrs av förskriven artikel.  

5.2.1 Generika

Förutom generika kan originalläkemedel och parallellimporterade/-distribuerade läkemedel ingå i denna utbytesgrupp.

TLV delar in läkemedelsartiklar som ingår i generiskt utbyte i fasta grupper utifrån storlek. Grupperna kallas förpackningsstorleksgrupper eller storlekskluster.
När det gäller generiskt utbytbara läkemedel utser TLV en eller flera PV och upp till två reserver varje månad i varje utbytesgrupp. PV är den artikel som ska expedieras i första hand och har därför rang 1. Reserverna har rang 2 och 3. Om TLV bedömer att PV inte längre kan levereras från distributör under den aktuella prisperioden, markeras artikeln som "beställningsstoppad" och en ny PV utses bland reserverna. Om PV inte finns tillgänglig på apoteket inom 24 timmar får reserverna expedieras inom förmånen. De artiklar som inte har rang 1, 2 eller 3 i en utbytesgrupp får av tekniska orsaker rang 0 i svaret från Hämta Substitution.  
 

5.2.2 Prissättning generika

För utbytesgrupper med generika är pristilläggsgrundande artikel detsamma som PV. Som nämnts ovan kan det förekomma en eller flera PV i en utbytesgrupp med generika. Det uppstår om fler artiklar har samma pris per enhet eller om en artikel har inte tillhandahållits hela perioden och TLV har utsett en reserv till PV.

När TLV för en ny prisperiod utser en annan artikel som PV (jämfört med föregående prisperiod), kan den tidigare PV expedieras inom högkostnadsskyddet till och med 15 dagar efter föregående prisperiods slut.

Om föregående PV har ett försäljningspris (AIP) som är lägre eller lika med 300 kr ska denna artikel expedieras till apotekets inköpspris (AIP). Detta pris, som kallas alternativt försäljningspris, gäller efter det att 15 dagar passerat sedan föregående prisperiod upphörde.

Observera att en av TLV beställningsstoppad PV kan fungera som pristilläggsgrundande artikel så länge den finns tillgänglig i ett apoteks eget lager. När lagret på den ursprungliga PV tagit slut gäller prisperiodens nya PV som pristilläggsgrundande artikel även för detta apotek.

Nedan följer scenarios som exemplifierar texten ovan. Se kap 5.4 för exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution.

Exempel 1: Förskriven artikel är PV och hinder för byte föreligger inte  

a, Om PV eller beställningsstoppad PV expedieras blir AUP = AUP för PV eller beställningsstoppad PV

b, Om föregående PV expedieras och dagens datum ≤ Periodslut + 15 dagar: AUP = Föregående prisperiods AUP för föregående PV

c, Om föregående PV expedieras och dagens datum > Periodslut + 15 dagar och föregående prisperiods alternativa försäljningspris (AIP) ≤ 300 kr: AUP = Föregående prisperiods alternativa försäljningspris för föregående PV

d, Om föregående PV expedieras och dagens datum > Periodslut + 15 dagar och föregående prisperiods alternativa försäljningspris (AIP) > 300 kr listas varan ej längre som föregående prisperiods vara

e, Om varken förskriven artikel, PV eller föregående PV expedieras: Försäljningspris = Försäljningspris för expedierad artikel (Expedition utan förmån)
 

5.2.3 Ej generika

Utbytesgrupp som enbart består av originalläkemedel och parallellimporterade läkemedel. Utbytet styrs av lagen om läkemedelsförmåner. TLV ansvarar för artiklarnas prissättning men pekar inte ut vilka artiklar apoteken ska välja.

TLV delar även in dem i fasta grupper utifrån storlek, grupperna kallas förpackningsstorleksgrupper eller storlekskluster.
 

5.2.4 Försäljningspris ej generika

För utbytesgrupper som inte innehåller generika är pristilläggsgrundande vara den billigaste artikeln i utbytesgruppen som det specifika apoteket har tillgänglig i sitt lager.

Försäljningspris för parallellimporterade läkemedel sätts av apoteksaktör, takpris sätts av TLV.

En artikel som i VARA är markerad som försäljningsstoppad eller har ett passerat avregistreringsdatum ingår inte i någon utbytesgrupp. Om förskriven artikel har någon eller bägge markeringarna kan den ändå finnas med i utbytesgruppen. En sådan artikel får dock aldrig expedieras, byte måste göras.
 

5.3 Hinder för utbyte

Förskrivaren, kunden eller farmaceuten kan motsätta sig ett byte. Förskrivaren kan motsätta sig ett byte genom att ange detta i förskrivningsoriginalet. I detta fall, eller om farmaceuten motsatt sig byte, behöver kunden inte betala eventuellt pristillägg.

En farmaceut har rätt att motsätta sig ett byte under vissa omständigheter. Ett exempel är om förskrivningen avser halva tabletter. Ett annat exempel är om kunden behöver en särskilt anpassad förpackning, till exempel en så kallad "reumatikerförpackning". För ytterligare information se Läkemedelsverkets instruktioner till apoteken avseende tillämpning av listan över utbytbara läkemedel. Se även 5.3.1.

Motsätter sig kunden byte till ett billigare läkemedel, och väljer att behålla förskriven artikell, ska kunden betala eventuellt pristillägg. Vill kunden varken ha den förskrivna artikeln eller den pristilläggsgrundande varan och istället väljer ett tredje alternativ inom utbytesgruppen får denne betala hela läkemedelskostnaden själv, ingen del av kostnaden ingår då i högkostnadsskyddet. Detta gäller även i de fall det specifika apoteket varken kan expediera förskriven artikel eller pristilläggsgrundande vara på grund av av att dessa inte lagerförs.
 

5.3.1 Farmaceutisk bedömning av tillämpning av utbytbarhet

Vissa varor är olämpliga att byta ut trots att de presenteras som utbytbara enligt tjänsten. Information finns i Läkemedelsverkets instruktioner till apoteken avseende tillämpning av listan över utbytbara läkemedel. En del insulinampuller passar exempelvis inte till alla typer av injektionspennor. Förpackningar som innehåller 2 x 5 milliliter bör normalt inte bytas mot 1 x 10 milliliter trots att totalvolymen är densamma och så vidare. Av artikelns förpackningstext (element/attribut "forpackning_text", (se schemadokumentationen för VARA exportfil (Version 4, 5 eller 6): VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0 VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0 eller VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0 framgår det hur artikeln är beskaffad och texten utgör därför ett stöd för farmaceuten i den farmaceutiska bedömningen av utbytbarhet, se även 5.3.

Observera att artikelns förpackningstext (element/attribut "forpackning_text") ska visas i systemet som stöd för farmaceuten i bedömningen av tillämpning av utbytbarhet. Denna information är av yttersta vikt för patientsäkerheten.
 

5.4 Scenarion för utbyte

 Före anslutning till NLL hanteras viss receptinformation med fritext i doseringstextfältet. Exempel på scenarion vid utbyte av läkemedel, se tabellen nedan.

​​SCENARIO 1 ​​SCENARIO 2 ​​SCENARIO 3 ​​SCENARIO 4 ​​SCENARIO 5
Förskrivning ​enligt smittskyddslagen? ​Ja ​Nej ​Nej ​Nej ​Nej
​Person förmånsberättigad? ​Saknar betydelse ​Nej ​Ja ​Ja ​Ja
​Förskriven vara ingår i läkemedelsförmånerna? ​Saknar betydelse ​Saknar betydelse ​Nej ​Ja ​Ja
Förskriven vara har förmånsbegränsning?​ ​Saknar betydelse ​Saknar betydelse ​N/A (förmånsbegränsning existerar inte på varor utanför förmånerna) ​Nej ​Ja
​Ska förskrivning expedieras inom läkemedelsförmån? ​Fritt enligt SML ​Nej ​Ja, om det finns utbytbara varor inom läkemedelsförmånerna utan förmånsbegränsning och om sådan vara väljs. Annars Nej. ​Ja
  • ​Ja, om förskrivaren har angett att villkoren uppfylls.
  • Om förskrivaren har angett att villkoren inte uppfylls så ska förskrivningen expedieras inom förmånen om det finns utbytbara varor inom läkemedelsförmånerna utan förmånsbegränsning, och om en sådan vara väljs. Annars nej i detta fall.
​Utbyte av läkemedel på apotek. ​Ska genomföras ​Ska inte erbjudas ​Ska erbjudas ​Ska erbjudas ​Ska erbjudas
Till vilka varor får utbyte ske?​ ​Utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna. ​Utbyte får inte ske. ​Utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna utan förmånsbegränsning. ​Utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna.
  • ​Utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna, om förskrivaren har angett att villkoren för förmån uppfylls.
  • Utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna utan förmånsbegränsning, om förskrivaren har angett att villkoren för förmån inte uppfylls.
​Vilket värde ska anges för uppfyllerFormansbegransning i anrop till HamtaSubstitution? ​True. Om parametern inte skickas in alls, eller om den sätts till null, så kommer tjänsten att tolka detta som True. ​Utbyte får inte ske. ​True. Om parametern inte skickas in alls, eller om den sätts till null, så kommer tjänsten att tolka detta som True. ​True. Om parametern inte skickas in alls, eller om den sätts till null så kommer tjänsten att tolka detta som True.
  • ​True, om förskrivaren har angett att villkoren för förmån uppfylls.
  • False, om förskrivaren har angett att villkoren för förmån inte uppfylls.

Om parametern inte skickas in alls, eller om den sätts till null, så kommer tjänsten att tolka detta som True.

​Krävs manuell hantering i e-handelssammanhang? ​Ja, eftersom förskrivarens uppgift om att förskrivning sker enligt SML sker via fritext som inte kan uttolkas av en e-handelslösning. ​Nej ​Nej ​Nej

​En e-handel behöver välja om alla utbytbara läkemedel, eller endast de som saknar förmånsbegränsning, ska visas upp för kunden i de fall den förskrivna varan omfattas av en förmånsbegränsning. Detta eftersom förskrivarens uppgift om villkorsuppfyllnad anges i form av fritext som ej kan uttolkas av en e-handelslösning.

Oavsett val kan maunell hantering bli nödvändig i samband med expedition.

Om parametern inte skickas in alls, eller om den sätts till null, så kommer tjänsten att tolka detta som True och returnera utbytbara läkemedel inom läkemedelsförmånerna.

 

 

 

5.5 Exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution när artikeln ingår i läkemedelsförmånerna

Samma scenario som i kap 5.2.2. används nedan. I detta avsnitt finns exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution. Exempel 1d har inte förutsättning för att exemplifieras med denna förpackningsstorleksgrupp. Artikel i kursiv stil är vald artikel att expediera i exemplen nedan.

Exempel 1a

Förskriven och expedierad artikel är PV och tjänsten anropas med NPL pack id 19920101100417. Svar ger aktuellt försäljningspris 57 kr för NPL pack id 19920101100417 inom läkemedelsförmånen.

VARU-NUMMER

NPLPACKID

FORPACKNINGSTEXT

FORMAN

EXPEDIERBAR

SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN

AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS

RANG

AK_BESTALLNINGS-
STOPPAD

FOREGANDE-FORSALJNINGSPRIS

ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS

FG_BESTALLNINGS
STOPPAD

​KLUSTERGRUPP_PV

127040

20050701100077

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

0

false




​true

159672

20070214100029

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

3

false

58.0

false

false

​true

089350

20060310100016

Rör, 25 brustabletter

true

true

null

58.5

2

false




​true

432739

10010101107550

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

61.5

0

false




​true

093203

19920101100417

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

57.0

1

false

 

 

 

​true

Exempel 1b

Förskriven artikel är PV och tjänsten anropas med NPL pack id 19920101100417. Föregående prisperiods vara expedieras när dagens datum är ≤ Periodslut + 15 dagar till exempel den 9:e i månaden. Svar ger aktuellt försäljningspris 58 kr för NPL pack id 20070214100029 inom läkemedelsförmånen.

VARU-NUMMER

NPLPACKID

FORPACKNINGSTEXT

FORMAN

EXPEDIERBAR

SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN

AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS

RANG

AK_BESTALLNINGS-
STOPPAD

FOREGANDE-
FORSALJNINGSPRIS

ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS

FG_BESTALLNINGS
STOPPAD

​KLUSTERGRUPP_PV

127040

20050701100077

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

0

false




​true

159672

20070214100029

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

3

false

58.0

false

false

​true

089350

20060310100016

Rör, 25 brustabletter

true

true

null

58.5

2

false




​true

432739

10010101107550

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

61.5

0

false




​true

093203

19920101100417

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

57.0

1

false




​true

 

 

Exempel 1c

Förskriven artikel är PV och tjänsten anropas med NPL pack id 19920101100417. Föregående PV expedieras när dagens datum = Periodslut + 15 dagar till exempel den 17:e i månaden. AIP ≤ 300 kr. Svar ger aktuellt försäljningspris 14 kr för NPL pack id 20070214100029 inom läkemedelsförmånen.

VARU-
NUMMER

NPLPACKID

FORPACKNINGSTEXT

FORMAN

EXPEDIERBAR

SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN

AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS

RANG

AK_BESTALLNINGS- STOPPAD

FOREGANDE-
FORSALJNINGSPRIS

ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS

FG_BESTALLNINGS
STOPPAD

KLUSTERGRUPP_PV​

127040

20050701100077

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

0

false




​true

159672

20070214100029

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

3

false

14.05

 

 

true

false

​true

089350

20060310100016

Rör, 25 brustabletter

true

true

null

58.5

2

false




​true

432739

10010101107550

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

61.5

0

false




​true

093203

19920101100417

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

57.0

1

false




​true

Exempel 1e

Förskriven artikel är PV och tjänsten anropas med NPL pack id 19920101100417 men varken förskriven artikel, prisperiodens vara eller föregående prisperiods vara expedieras. Svar ger aktuellt försäljningspris 61,50 kr för NPL pack id 20050701100077 utanför läkemedelsförmånen.

VARU-
NUMMER

NPLPACKID

FORPACK-NINGSTEXT

FORMAN

EXPEDIERBAR

SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN

AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS

RANG

AK_BESTALLNINGS-
STOPPAD

FOREGANDE-
FORSALJNINGSPRIS

ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS

FG_ BESTALLNINGS
STOPPAD

​KLUSTERGRUPP_PV

127040

20050701100077

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

0

false




​true

159672

20070214100029

Plaströr, 25 tabletter

true

true

null

61.5

3

false

58.0

false

false

​true

089350

20060310100016

Rör, 25 brustabletter

true

true

null

58.5

2

false




​true

432739

10010101107550

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

61.5

0

false




​true

093203

19920101100417

Plaströr, 25 tabl

true

true

null

57.0

1

false




​true
 
 
5.6 Exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution när artikeln inte ingår i läkemedelsförmånerna
I detta scenario är förskriven artikel inte förmånsberättigad och hinder för utbyte föreligger inte.
Här finns exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution när tjänsten anropas med NPL pack id 20040526100079 som inte ingår i läkemedelsförmånerna.
​​​​VARU-
NUMMER
NPLPACKID
FORPACKNINGSTEXT
FORMAN
EXPEDIERBAR
SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN
AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS
RANG
AK_BESTALLNINGS-
STOPPAD
FOREGANDE-
FORSALJNINGSPRIS
ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS
FG_BESTALLNINGS-
STOPPAD

 

KLUSTERGRUPP_PV

019175
20040526100079
Blister, 98 tabletter (kalenderförpackning)
false
true
null
null
null
false
 
 
 
​true
590076
20100521104356
Blister, 100 tabletter
true
true
null
154.66
3
false
 

 
​true
542741
20071105100753
Blister, 100 tabletter
true
true
null
128.48
1
false
 
 
 
​true
492300
20130514100188
Burk, 98 tabletter
true
true
null
336.97
0
false
 

 
​true
044661
20081030100018
Blister, 98 tabletter (Kalenderförpackning)
true
true
null
336.97
0
false
 
 
 
​true
064936
20090629100988
Blister, 98 tabletter
true
true
null
336.97
0
false
 

 
​true
084744
20100806100448
Blister, 98 tabletter
true
true
null
139.64
2
false
96.52
false
false
​true
424843
20101019100393
Blister, 98 tabletter
true
true
null
255.6
0
false
 

 
​true
410083
20101004100674
Blister, 98 tabletter (PVC/Al)
true
true
null
210.2
0
false
 
 
 
​true
5.7 Exempel på svar från tjänsteanrop mot Hämta Substitution där det visas om utbytesgruppen inte är med på periodens vara-listan för den aktuella perioden.
 
Markering för klustergruppPV finns normalt med för artiklar som ingår i utbytet men kan saknas om utbyte saknas. 
 
VARU-
NUMMER
NPLPACKID
FORPACKNINGSTEXT
FORMAN
EXPEDIERBAR
SENASTE-
DATUM-
INOM-
FORMAN
AKTUELLT-
FORSALJNINGSPRIS
RANG
AK_BESTALLNINGS-
STOPPAD
FOREGANDE-
FORSALJNINGSPRIS
ALTERNATIVT-
FORSALJNINGSPRIS
FG_ BESTALLNINGS
STOPPAD
​KLUSTERGRUPP_PV
078632
​200609011000067 ​Förfylld penna, 5 x 3 ml ​true ​true ​null ​295.99 ​0 ​false ​false
169688 ​20120131100142 ​Förfylld penna, 5 x 3 ml (PD: Pharmachim AB) ​true ​true ​null ​295.99 ​0 ​false ​false
 
Appendix 1
 

Hantering av licensläkemedel på recept

Läkemedelsverket är källägare till information om licensläkemedel i produkt- och artikelregistret VARA. Licensläkemedlen är därmed även tillgängliga för förskrivare. Förskrivare verksamma inom hälso- och sjukvården får tillgång till VARA-informationen via Inera och Sil (Svensk Informationsdatabas för Läkemedel). Förskrivare inom veterinärmedicin får VARA-information direkt från E-hälsomyndigheten.

Tillsammans med Inera/Sil och Sveriges Apoteksförening har E-hälsomyndigheten (tidigare Apotekens Service) en överenskommelser kring hur recept på licensläkemedel ska förskrivas och expedieras för att få en enhetlig hantering.


1 Hantering av recept vid förskrivning

Följande överenskommelse finns mellan Inera/Sil, Sveriges Apoteksförening och E-Hälsomyndigheten (tidigare Apotekens Service) när det gäller hur recept ska förskrivas:

Vid förskrivning av licensläkemedel ska dosering, användning och ändamål anges. Receptets totalmängd, det vill säga antal förskrivna tabletter, kapslar, milliliter etc. anges också i doseringstextfältet. Det antal gånger receptet ska itereras anges i för detta avsett fält.

I doseringstexten ska även eventuell allergi/överkänslighet mot något innehållsämne (exempelvis jordnötsolja) framgå. Vid behov kan även övrig information anges.

Exempel: "1 tablett dagligen mot högt blodtryck. Receptets totalmängd: 400 tabletter."


2 Hantering av recept vid expedition på apotek

Följande överenskommelse finns mellan Sveriges Apoteksförening och E-hälsomyndigheten (tidigare Apotekens Service ) kring hur recepten ska hanteras i vid receptexpedition:

2.1 Korrigering av recept

Från vnr 670000 eller övriga gruppvarunummer till nya licensartiklar

  • Ange Daglig mängd=0, alltså daglig mängd kan inte anges
  • Korrigera Resterande totalmängd till korrekt antal förpackningar angivet i styck
  • Resterande antal uttag behöver inte korrigeras (om det är korrekt ifyllt)

Från avregistrerad licensartikel till ny licensartikel

  • Korrigera Daglig mängd från den som baserades på antal tabletter och så vodare till 0, alltså daglig mängd kan inte anges
  • Korrigera Resterande totalmängd till antal förpackningar angivet i styck istället för i antal tabletter/milliliter och så vidare.
  • Resterande antal uttag behöver inte korrigeras (om det är korrekt ifyllt)

2.2 Expedition av recept

  • Sker på licensartiklar efter eventuell korrigering av receptet (enligt 2.1 ovan).
  • Engångsrecept eller sista uttaget på ett recept hanteras på samma sätt, det vill säga korrigeras.
  • Expedierad mängd ska framgå på ett sätt som gör att man vid nästa expedition förstår vad som är expedierat. Hur mängden dokumenteras skiljer mellan expeditionssystemen eftersom inget gemensamt fält att fylla i denna information finns i dagsläget.

2.3 Registrering av recept

  • Registreras på ny licensartikel.
  • Apotekets notering eller doseringstext ska alltid användas för att överföra all övrig information från pappersreceptet.

2.4 Veterinärrecept

  • Hanteras på samma sätt som recept på humanläkemedel, det vill säga korrigeras till ny licensartikel.
 

3. Versionshistorik

 

Version

Datum

Kommentar

2.0

2013-09-30

Kapitel 2, allmänna förtydliganden.

Förtydligat kap 2.1.1 med produkttyper som inte är godkända läkemedelsprodukter i Sverige.

Kapitel 2.1.2 är omskrivet enligt förutsättningarna kring det nya licensläkemedelssortimentet i VARA from 1/10 2013.

2.2.3, 2.2.4, 2.5.2 förtydliganden.

Information om version 1.7 av VARA exportfil och tjänsten Sök Substitution borttagen ur dokumentet eftersom de utgår 1/12 2013.

Kapitel 2.5.4 nytt kapitel kring rekommendationer för hantering av identiteter i system.

Kapitel 5 förtydligande angående tjänsten HämtaSubstitution.

Kapitel 5.4 nytt kapitel innehållandes exempel på tjänsteanrop Hämta Substitution.

3.0

2014-04-28

Inlagd i ny mall.

Apotekens Service har ersatts med eHälsomyndigheten.

Avsnitten 1-4 har omarbetats.

Avsnitt 5 som belyser tjänsten HämtaSubstitution är under revidering i samarbete med TLV.

Appendix 1 har lagts till.

4.0

2014-10-15

Bytt ut begreppet apotekssystem mot expeditionssystem i hela dokumentet.

Smärre textuella ändringar i hela dokumentet.

1.1, uppdaterat länk.

2.1.1.1, tagit bort hänvisning till SILs dokument.

2.1.2 och 2.1.3, lagt till NPLid och NPLpackID i den löpande texten.

2.4, tagit bort begreppet medicintekniska produkter.

3.5, förtydligande angående Lexikonvärden.

​5.0 ​2016-04-18

​Bytt namn på SIL (Svensk Informationdatabas för Läkemedel) till Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel)

2.2.2, ändat till att livsmedelsföreskriften uppdateras två gånger per år.

2.5.4, tagit bort text om förskrivning på NPL-identiteter då det är förtydligat i andra handboksbilagor

​6.0 ​2016-11-17

​Uppdaterat med VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 3.0

Ersatt NPL med LiiV (Leverantörernas information i VARA)

​7.0 ​2017-10-03

​2.1.2.3, lagt till information om varunummer för expediering av licensförskrivet livsmedel med förmån

 

​8.0 ​2017-10-09 ​Uppdaterat med VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0
​9.0 ​2017-11-15

​5.2.2 Korrigerat från AUP till AIP enligt kravspecifikation. Tagit bort text som inte täcks av tjänsten

​10.0 ​2019-10-11 ​Uppdaterat länkarna till den tekniska informationen
Lagt till länkar till VARA Exportfil 5.0​
2. Lagt till definitioner för Marknadsförs
Redaktionella ändringar inklusive ny stavning E-hälsomyndigheten
​11.0 ​2019-11-07 ​​2.5.2 och 2.5.4 Lagt till nya benämningen produktkod vid streckkoder
Nytt kap.6 med kommande lagförändring
​12.0 ​​2020-02-05 ​Redaktionella ändringar efter granskning
​13.0 ​2020-02-07 ​5.1  och kap.6 Förtydligande gällande ny parameter som införs i release 17.1.8
Lagt till länk till övergångslösning
​14.0 ​2020-02-08 ​Uppdaterat länk till övergångslösning
​15.0 ​2020-03-05 ​Kap. 6 Förtydligat att funktion införd i 17.1.8 är obligatorisk om den implementeras

​16.0

​2020-05-28

​Förtydligat under kapitel 5 Hämta substitution, samtliga underrubriker, gällande nya utbytesreglerna

​17.0 ​2021-02-04

Avsnitt 2, 2.5.1 samt 5.3.1 Hänvisning och länkar till dokumentation för VARA xml-schema version 2 och 3 är borttaget.

5.1 Förtydligat kring PV

5.6 Ny tabell tillagd för svar som returneras vid anrop till HamtaSubstituition

​18.0
​2021-04-15 5.4 ​Ny tabell Scenarion för utbyte tillagd. Ny numrering 5.5-5.7
​19.0
​2022-02-02 ​Lagt till länkar till VARA Exportfil 6.0
​20.0
​2022-03-30
​Uppdaterat text i avsnitt 2.1.2.1 och 2.1.3.1 samt lagt till nytt avsnitt 2.1.5.
​21.0
​2022-11-10
​2.1.2.1, 2.1.2.2 samt Appendix 1 1. Tagit bort inaktuell text.
2.2, 2.2.4, 2.2.4.1 och 2.2.4.2 Ändrat landstingssubventionerad spolvätska till regionssubventionerad spolvätska.
​22.0

​2023-03-23
​Korrigerat text gällande tillgång till VARA-filen under 1.5 och 3. samt 3.4
​​23.0
​2023-05-06
​Lagt till 2.1.6 Läkemedel uthämtat utomlands.