​​
NEF - Riktlinjer till vården elektronisk makulering
 

Denna sida beskriver användningen av makuleringstjänsten för vården utifrån krav och specifikationer.

 

1. Inledning

1.1 Syfte

Syftet med riktlinjerna är att vara vägledande vid implementering av tjänsten. Riktlinjerna är ett komplement till krav och specifikationer för att underlätta förståelsen för implementering och användning.

1.2 Målgrupp

Målgrupp för denna sida är vårdgivare med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system.​
 

1.3 Informationsnivå

Allmän information.

1.4 Bakgrund

Riktlinjerna har tagits fram i ett nationellt samarbete med representanter från regionerna, Sveriges Apoteksförening, Distriktsveterinärerna och E-hälsomyndigheten. Förvaltningen av riktlinjerna ligger hos E-hälsomyndigheten.  

För att öka patientsäkerheten och kunna dra nytta av de olika kunskapsstöd, som finns elektroniskt tillgängliga i vårdsystemen, är det viktigt med uppdaterade läkemedelslistor. Makuleringstjänsten gör det möjligt att öka samstämmigheten mellan vårdsystemets läkemedelslista och Receptdepå human på E-hälsomyndigheten.

Patienter kan ha flera recept som inte längre är aktuella för behandling men som fortfarande finns tillgängliga för uttag på apotek. Detta kan leda till att patienter hämtar ut och använder läkemedel som de inte ska ha. Den elektroniska makuleringsfunktionen ska därför användas vid ordinationsändringar, läkemedelsavstämning och vid felaktiga recept.  


2. Riktlinjer till vården

2.1 Implementering

Att aktivt börja arbeta med att makulera inaktuella och felaktiga recept innebär en förändring av dagens arbetsrutin. I samband med att makuleringstjänsten tas i drift, är det viktigt med en aktiv implementering där användarna får utbildning och möjlighet att diskutera framtida arbetssätt och rutiner.

2.2 Hur fungerar elektronisk makulering av e-recept?

En förskrivare har rätt att makulera recept för de läkemedel som han/hon har rätt att förskriva, oavsett vem som ursprungligen skapade e-receptet. En elektronisk makuleringsbegäran skickas från vårdsystemet till Receptdepå human och en kvittens innehållande resultatet returneras. 

För att kunna utföra en makulering måste e-receptet identifieras med en unik identitet. I praktiken innebär det att endast de e-recept som finns tillgängliga i aktuellt vårdsystem kan makuleras, eftersom det skapas och lagras en unik identitet i sändande vårdsystem i samband med att e-receptet skickas.

2.3 När använda makuleringsfunktionen?  

  • Vid utsättning av läkemedel, makulera de kvarvarande uttag som finns
  • Vid ordinationsändring som kräver nytt recept - makulera inaktuella recept
  • Vid läkemedelsavstämning, makulera inaktuella recept
  • Vid felaktigt skapat/skickat recept
  • E-recept som skickats till fel patient
 

OBS! För icke-dospatienter är det endast de e-recept som finns tillgängliga i aktuellt vårdsystem som kan makuleras.

Till skillnad från alla andra patienttyper kan dospatienternas recept makuleras enligt ovan eller via direktåtkomst till dosreceptet.

 

2.4 Information till patienten  

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska vård och behandling så långt det är möjligt, utformas och genomföras i samråd med patienten. Detta innebär att patient ska informeras om ändring i medicinering innan makulering av e-recept utförs. Orsaken till att e-recept önskar makuleras ska anges i samband med skickandet av begäran.

Någon av följande orsakskoder ska användas:

  1. Fel patient
  2. Fel läkemedel/vara/styrka/dosering/ändamål - patienten informerad
  3. Utsatt läkemedel/ Inaktuell medicinering - patienten informerad
  4. Annan orsak - patienten informerad (fritextfält obligatoriskt)

Vid makulering enligt orsakskod 2-4 ska patienten alltid informeras i samband med att makulering av recept görs.

Om makulering görs av orsak 1, att receptet skickats till fel patient, är det upp till förskrivaren att bedöma om patienten behöver informeras. Förskrivaren behöver även ta ställning till om patienten som skulle fått medicineringen ska informeras om att receptet kommer nu att skapas korrekt (till rätt patient).

OBS! Recept som makulerats med orsakskod 1, förskrivning på fel patient, visas inte för patienten, då receptet inte var tänkt till denne. 

 

2.5 Resultatkoder

Det finns idag nio olika resultatkoder som returneras från makuleringstjänsten. Vad som genererar de olika resultatkoderna finns beskrivet nedan. Skillnader kan förekomma i de olika vårdsystemen beroende av hur systemleverantören har implementerat tjänsten.

 

1) Informationsrutan ej ifylld. Samtycke saknas  

Denna resultatkod fås om inte vårdsystemet skickat en samtyckesflagga till Receptdepå human.

Vid makuleringsorsak 2, 3 och 4, måste patient vara informerad.

Vid korrekt implementering ska denna resultatkod aldrig kunna uppkomma i drift. Denna resultatkod påvisar ett allvarligt fel i implementeringen och därmed ska den klassas som ett tekniskt fel. Det innebär att informationen till förskrivaren ska vara att det är ett tekniskt fel och vem de ska kontakta.

Denna resultatkod är allvarlig och bör bli ett tekniskt felärende med utredning.

 

2) Förpackningsenhet avviker från receptets förpackningsenhet (flerval)

Denna resultatkod fås om makuleringsbegäran skickas på flervalsrad eller läkemedelsrad som saknas i Receptdepå human.

 

3) Makulering utförd - kvarstående uttag makulerade

Denna resultatkod fås när e-receptet är delvis expedierat på apotek eller korrigerat av farmaceut. Det kan innebära att patienten har hämtat ut läkemedel. Vid felaktigt skickat recept kan det vara viktigt att förskrivaren kontaktar patienten. Om makuleringen gjorts med orsakskod 1 ger denna resultatkod indikation om att den felaktiga patienten påbörjat behandlingen.

 

4) Makulering ej utförd - pga omvandlat till pappersrecept eller slutexpedierat etc

Denna resultatkod fås när ett e-recept inte längre finns kvar i Receptdepå human. Det kan bero på att patienten gjort samtliga uttag eller att det är omvandlat till pappersrecept. Om makuleringen gjorts med orsakskod 1 ger denna resultatkod indikation om att den felaktiga patienten kan ha fått receptet utskrivet på pappersrecept och i handen för manuella uttag vid senare tillfälle.

 

5) Makulering ej utförd - e-receptet är redan makulerat

Denna resultatkod fås när ett e-recept redan är makulerat. Makulering kan vara utförd av farmaceut på patients begäran eller av annan förskrivare. Information om vem som makulerat receptet skickas med i resultatet.

 

6) Makulering ej utförd - e-receptets giltighetstid är utgången

Denna resultatkod fås när makulering begärs för ett e-recept där receptets giltighetstid har gått ut. E-hälsomyndigheten rekommenderar att systemleverantören inför en kontroll i vårdsystemet som förhindrar att makulering på utgånget recept kan skickas.

 

7) Makulering ej utförd - tekniskt fel försök igen

Denna resultatkod fås till exempel vid kommunikationsstörningar.

 

8) Makulering ej utförd - ogiltig receptstatus  

Denna resultatkod fås när e-receptet påträffas i Receptdepå human med ej makulerbar status, till exempel ordinationen är utsatt eller status avvisat. Denna resultatkod är allvarlig och bör bli ett felärende med utredning.

 

9) Makulering utförd

Denna resultatkod fås när receptet ligger i Receptdepå human, rent praktiskt återkallar förskrivaren e-receptet innan expedition har påbörjats

 

 
 
 

Versionshistorik

 

Utgåva​​

Datum​

Författare

Kommentar

1.0

2011-06-27

Första godkända version inför överlämnande till NEF-förvaltning.

2.0

2011-06-28

Dokumentet har tagits fram av MER-projektet. Texten har lagts in i ny mall. Projektrelaterad information har tagits bort.

Versionen godkänd av NEF Styrgrupp.

3.0

2014-10-13

Dokumentet har lagts in i en ny mall och hette tidigare "Riktlinjer till vården gällande makuleringsfunktionen". Apotekens Service har ersatts med eHälsomyndigheten. Recepdepån har ersatts med Receptdepå human.

1, Samverkansgruppen NEF har lagts ner, eHälsomyndigheten förvaltar dokumentet.

2.3, Förtydligande gällande makulering av dospatienters respektive icke-dospatienters e-recept.

​4.0 ​2016-04-16 ​Maria Hassel

​Ny mall. Tydliggjort syfte och målgrupp.

2.4, Orsakskoderna omformulerade för att överensstämma med XML-specifikationen ”NEF – Specifikation XMLmakulering”.
2.5, Omformulering av resultatkod 9.

​5.0 ​2017-10-16 ​Redaktionella ändringar, bytt informationsägare och författare
​6.0 ​2020-07-23 ​2.4, 2.5 (orsakskod 3, 4, 8) Förtydligat information om orsakskod 1 är vald