​​​Läs läkemedelsförteckning - övergripande processbeskrivning

Beskrivning av processen för vårdens åtkomst till Läkemedelsförteckningen. 

​​ Den 1 maj 2021 ersattes lag (2005:258) om läkemedelsförteckning av lag (2018:1212) om nationell läkemedelslista.

I enlighet med övergångsbestämmelserna i den nya lagen så kommer uppgifterna som finns registrerade i Läkemedelsförteckningen att föras över till Nationella läkemedelslistan. Läs mer Läkemedelsförteckningen för vårdaktörer avsnitt 9 Lagförändring.


1. Inledning

1.1 Syfte

Syftet med denna sida är att övergripande beskriva processen att nyttja Läkemedelsförteckningen för behörig hälso- och sjukvårdpersonal.

1.2 Målgrupp

Målgrupp för denna sida är vårdgivare med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system.

1.3 Informationsnivå

Processbeskrivningar och arbetsflöden

1.4 Bakgrund

Processen syftar till att ge ett sammanhang och en förståelse för när och hur tjänsten ska användas i en verksamhet samt att beskriva det regelverk som gäller för nyttjande av Läkemedelsförteckningen.  

2. Läsa Läkemedelsförteckning

Processen Läsa Läkemedelsförteckning beskriver hur behörig hälso- och sjukvårdspersonal får åtkomst till Läkemedelsförteckningen för en viss patient. Läkemedelsförteckningen kan presenteras antingen i behörig användares vårdsystem (till exempel journalsystem) eller via en webbportal.
 

2.1 Inhämta patientuppgifter och samtycke

Användaren identifierar patient och inhämtar patientens samtycke. Samtycke för Läkemedelsförteckningen finns även dokumenterat i bilaga Hantering av samtycken på eHälsomyndigheten.

Användaren ska informera om att samtycket för att läsa patientens läkemedelsförteckning gäller för ett tillfälle. 

Lagen om nationell läkemedelslista beskriver även ett scenario där behörig hälso- och sjukvårdspersonal kan få åtkomst till Läkemedelsförteckningen utan samtycke med så kallad nödåtkomst [1].

 

2.2 Förfrågan Läkemedelsförteckningen för patient

Användaren gör en förfrågan om att läsa Läkemedelsförteckningen för patient i aktuellt system. För att läsa Läkemedelsförteckningen måste användaren ange patientens personnummer samt ange huruvida anropet baserar sig på patientens samtycke, eller om nödåtkomst åberopas.

Därefter kontrollerar tjänsten att användaren och anropande system är behöriga och att patientens personnummer är giltigt. Vid anrop med HSA-id ska det anropande systemet kontrollera att användaren är behörig, det vill säga att användaren är en förskrivare, legitimerad sjuksköterska, farmaceut i vården eller dietist i vården. Därefter läser tjänsten patientens namn i befolkningsregistret (FOLK).

 

2.3 Kontrollera rätt patientnamn

Patientens namn visas i förskrivarens applikation.

Användaren ska verifiera att angivet namn från patient och namn från FOLK stämmer överens för att säkra att sökning görs på rätt patient.

 

2.4 Läs Läkemedelsförteckning

Efter ovanstående steg görs en läsning mot Läkemedelsförteckningen och patientens Läkemedelsförteckning presenteras i aktuellt system för användaren.

Alla läsningar loggas och visas i en åtkomstlogg som patienten har tillgång till via registerutdrag eller via åtkomst med e-legitimation.

Tjänsten kontrollerar av säkerhetsskäl även om gränsvärde för antal patientsökningar i Läkemedelsförteckningen per 24 timmar överskridits.

Systemet loggar all indata i anropet, och normalt avslutas processen genom att användaren får ett av följande resultat:

  • Innehåll i läkemedelsförteckningen för sökt patient.

  • Information om att expedierade läkemedel saknas för de senaste 15 månaderna.

Presentationen av Läkemedelsförteckningen ska följa de riktlinjer som anges i Läkemedelsförteckningen för vårdaktörer

Det är av vikt att presentera samma information på ett enhetligt sätt från Läkemedelsförteckningen, oavsett system för åtkomst och presentation. Detta för att minska risken för feltolkning av informationen och för att säkra att informationen gäller rätt patient och inte missbrukas.

3. Fotnoter

[1] " Om den registrerade inte kan lämna sitt samtycke, får uppgifterna i förteckningen lämnas ut i en nödsituation om det är nödvändigt för att den registrerade ska kunna få den vård eller behandling som han eller hon oundgängligen behöver."


 Versionshistorik

​Version Datum​ Beskrivning
​1.0 ​2016-04-29 Lyft ut informationen från Läkemedelsförteckningen för vårdaktörer för att tydliggöra informationsnivå.
​2.0 ​2016-04-29
​3.0 ​2017-10-26 ​Ändrat informationsägare. 
Ändrat "Innehåller krav" till "Ja"
​4.0 ​2019-07-23 ​Lagt till information om lagförändring 2020-06-01 med länk till mer information​
Lagt till fotnot 2, samt hänvisningar till denna på de ställen som berörs.
​5.0 ​​2020-05-14 ​Ändrat datum om ikraftträdande NLL
​6.0 ​2021-03-30 ​​2.1, 2,3 Tagit bort information om tillsvidaresamtycken som utgår 1 maj 2021
2.2 Uppdaterat behöriga roller som får åtkomst till Läkemedelsförteckningen