Automatisk format- och författningskontroll beskriver de kontroller som genomförs på ett recept för att kontrollera receptets innehåll.
1.1 Syfte
Syftet med automatisk format- och författningskontroll är att säkerställa receptens kvalitet innan de sparas i Nationella läkemedelslistan.
1.2 Målgrupp
Denna handbok riktar sig till apoteks- och vårdaktörer med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system.
1.3 Informationsnivå
Allmän information
1.4 Kort beskrivning
Automatisk format- och författningskontroll (AFF) består av ett flertal olika kontrollpunkter som var och en kontrollerar innehållet i ett recept eller en expedition. Kontrollerna utförs i samband med anrop av tjänster som skapar eller korrigerar ett recept i Nationella läkemedelslistan samt vid expedition av recept, både i och utanför Nationella läkemedelslistan. Beroende på tjänst utförs olika kontroller. Alla kontroller som utförs vid anrop av en tjänst ingår i en kontrollsamling.
Följande kontrollsamlingar används vid anrop av tjänsterna i OR-gränssnittet och beskrivs i detta dokument:
Interna kontrollsamlingar:
- AFF-LAS - Genomförs i samband med att hämta-tjänster anropas och visar ett aktuellt AFF-resultat. Utåt syns det inte att det är AFF-LAS som använts, utan det visas som AFF-NOD, AFF-REG, AFF-KORR eller AFF-NEF.
Därutöver finns även kontrollsamlingen AFF-NEF:
Varje enskild kontrollpunkt resulterar i antingen acceptans, acceptans med varning eller avvisning. Brister i ett recept eller en expedition som bedöms som ringa klassificeras som accepterad med varning medan övriga brister klassificeras som avvisningar. Då alla kontroller är genomförda returneras ett AFF-resultat som gäller hela förskrivningen eller expeditionen. Det allvarligaste AFF-felet styr status på AFF-resultatet.
Recept som blir accepterade eller accepterade med varning kategoriseras som expedierbara och sparas i Nationella läkemedelslistan. Avvisade recept sparas inte.
Expeditioner som blir accepterade eller accepterade med varning godkänns. Avvisade expeditioner godkänns inte.
Syftet med AFF-kontroller är att säkerställa kvaliteten på recept som sparas i Nationella läkemedelslistan samt att i möjligaste mån tillse att lagstadgade krav på expeditioner uppfylls.
1.5 Definitioner och förkortningar
Se Begreppskatalogen för ytterligare beskrivning.
2 Beskrivning av kontrollsamling
2.1 AFF-NOD
Vid inkommande recept från vårdsystem via OR-gränssnittet kontrolleras receptet enligt AFF-NOD. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Skapa ordination via vård och kan resultera i accepterad, accepterad med varning eller avvisad.
Recept som accepteras eller accepteras med varning sparas i Nationella läkemedelslistan och kategoriseras som expedierbara.
Recept som accepteras med varning sparas i Nationella läkemedelslistan. Recepten sparas eftersom bristerna inte anses utgöra absolut expeditionshinder.
Recept som innehåller avvisningar kan inte bli expedierbara genom korrigering och sparas därför inte i Nationella läkemedelslistan. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte.
Används i tjänster: SkapaOrdinationVard
Visas i svar från tjänster: SkapaOrdinationVard, ForlangOrdinationVard (mappas från AFF-FOR), Hämta-tjänster (mappas från AFF-LAS)
2.2 AFF-REG
Vid registrering av recept i Nationella läkemedelslistan via receptoriginal kontrolleras receptet enligt AFF-REG. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Skapa ordination via apotek och kan resultera i accepterad, accepterad med varning eller avvisad.
Då registreringen blir accepterad eller accepterad med varning sparas receptet,. Registrering av recept som innehåller grava fel avvisas. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte.
Då ett pappersrecept registreras i Nationella läkemedelslistan ska dess originalinnehåll föras in för att visa receptets ursprungliga innehåll. Vid avvisning ska förskrivaren kontaktas så att grava fel kan åtgärdas innan receptet sparas.
Används i tjänster: SkapaOrdinationApotek (endast receptdelen)
Visas i svar från tjänster: SkapaOrdinationApotek (uttagsdelen mappas från AFF-ERU), ForlangOrdinationApotek (mappas från AFF-FOR), Hämta-tjänster (mappas från AFF-LAS)
2.3 AFF-KORR
Vid korrigering av recept i Nationella läkemedelslistan kontrolleras receptet mot AFF-KORR. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Korrigera ordination och kan resultera i accepterad, accepterad med varning eller avvisad.
Om korrigeringen blir accepterad eller accepterad med varning uppdateras receptet. Resulterar AFF-KORR i avvisning avvisas hela korrigeringen. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte. Det är valfritt i anropet att välja att korrigera en eller flera termer.
Kontrollen säkerställer att korrigeringen är korrekt utförd. Korrigering av ett recept som leder till att nya avvisningar tillkommer avvisas i sin helhet.
Används i tjänster: KorrigeraOrdinationVard/Apotek, GodkannUttag (om uttaget leder till korrigering av max dygnsdos/ingen dygnsdos/doseringstext)
Visas i svar från tjänster: KorrigeraOrdinationVard/Apotek, Hämta-tjänster (mappas från AFF-LAS), GodkannUttag (visas som AFF-EXP)
2.4 AFF-UTS
Vid utsättning av recept i Nationella läkemedelslistan kontrolleras receptet mot AFF-UTS. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Sätt ut ordination och kan resultera i accepterad eller avvisad.
Då utsättningen blir accepterad uppdateras receptet i Nationella läkemedelslistan. Resulterar AFF-UTS i avvisning avvisas hela utsättningen. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte.
Används i tjänster: SattUtOrdinationVard/Apotek
Visas i svar från tjänster: SattUtOrdinationVard/Apotek, ForlangOrdinationVard/Apotek (mappas från AFF-FOR)
2.5 AFF-MAK
Vid makulering av recept i Nationella läkemedelslistan kontrolleras receptet mot AFF-MAK. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Makulera ordination och kan resultera i accepterad eller avvisad.
Då makuleringen blir accepterad uppdateras receptet i Nationella läkemedelslistan. Resulterar AFF-MAK i avvisning avvisas hela makuleringen. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte i Nationella läkemedelslistan.
Används i tjänster: MakuleraOrdinationVard/Apotek
Visas i svar från tjänster: MakuleraOrdinationVard/Apotek
2.6 AFF-KEX
Vid en receptexpedition där expeditionsunderlaget inte finns i Nationella läkemedelslistan kontrolleras de ingående recepten enligt AFF-KEX. Kontrollsamlingen anropas av tjänsten Kontrollera uttag och kan resultera i accepterad, accepterad med varning eller avvisad.
Blir expeditionen accepterad eller accepterad med varning går det bra att fullfölja expeditionen. Blir expeditionen avvisad måste alla fel åtgärdas innan expeditionen kan slutföras.
Oavsett om expeditionen blir accepterad, accepterad med varning eller avvisad returneras expeditionens AFF-resultat och AFF-fellista till expedierande system. Informationen sparas dock inte i Nationella läkemedelslistan.
Kravet på en obligatorisk AFF-KEX syftar till att säkerställa kvaliteten på efterföljande rapporteringstransaktionen till E hälsomyndigheten (LF och FOTA).
Används i tjänster: KontrolleraUttag
Visas i svar från tjänster: KontrolleraUttag
2.7 AFF-EXP
Vid en receptexpedition från Nationella läkemedelslistan kontrolleras de ingående recepten enligt AFF-EXP.
Kontrollen jämför informationen på uttaget med information på receptet.
Blir expeditionen accepterad eller accepterad med varning uppdateras receptet med bland annat mängder och datum för nästa tillåtna uttag, samt receptets uttag.
Kontrollsamlingen anropas i första steget av tjänsten Kontrollera uttag. De varningar som kontrollen ger kan sedan accepteras av farmaceuten i steg två där någon av tjänsterna Godkänn uttag eller Godkänn produktionsuttag körs. Kontrollsamlingen kan resultera i accepterad, accepterad med varning eller avvisad.
Uttag med varning kan expedieras om expedierande farmaceut har godkänt varningarna från KontrolleraUttag
Resulterar AFF-EXP i någon avvisning avvisas hela expeditionen. AFF-resultat och AFF-fellista returneras till anropande system men sparas inte i Nationella läkemedelslistan.
Kontrollen säkerställer att expeditionens ingående uttag uppfyller de författningsmässiga kraven samt att rätt version av recepten används för expediering.
Används i tjänster: KontrolleraUttag, GodkannUttag, GodkannProduktionsuttag
Visas i svar från tjänster: KontrolleraUttag, GodkannUttag, GodkannProduktionsuttag
2.8 AFF-LAS
Genomförs för Hämta-tjänsterna i syfte att visa förskrivningens aktuella brister som kan kräva en åtgärd av farmaceuten innan expedition, eller eventuella brister som en förskrivare kan behöva uppmärksammas på innan exempelvis en korrigering, utsättning eller förnyelse av en förskrivning sker.
Vid läsning av recept i Nationella läkemedelslistan presenteras det AFF-resultat som är aktuellt vid läsningstidpunkten. Inget AFF-resultat lagras i Nationella läkemedelslistan utan det återskapas vid läsning med OR:s hämta-tjänster.
AFF-LAS är en intern kontrollsamling i transformatorn. I svaret från tjänsterna returneras det som AFF-NOD, AFF-REG, AFF-KORR eller AFF-NEF.
Används i tjänster: Hämta-tjänster
Visas i svar från tjänster: N/A
3 Beskrivning av kontroller
En kontrollsamling består av ett antal separata kontroller som var och en utför en bestämd kontroll.
Kontrollerna är grupperade enligt:
- Underlagskontroller (U)
- Förskrivarkontroller (F)
- Patientkontroller (P)
- Gemensamma receptkontroller (G)
- Helförpackningskontroller (H)
- Dispenseringskontroller (D)
Vissa kontroller i en kontrollsamling genomförs alltid medan andra kontroller genomförs beroende på recepttyp, utfall på en tidigare kontroll eller om ett visst villkor är uppfyllt.
3.1 Recepttyper
I Receptdepå human finns det tre olika recepttyper:
B = Helförpackning vid behov
S = Stående helförpackning
D = Dispenserat recept
Underlagskontroller, Förskrivarkontroller, Patientkontroller och Gemensamma receptkontroller genomförs oavsett recepttyp.
Helförpackningskontroller genomförs enbart på Recepttyp B och S och Dispenseringskontroller genomförs enbart på Recepttyp D.
Figur 1: Kontrollgruppering och recepttyper
3.2 Beskrivning av villkors- och kontrollsekvens
Alla kontroller genomförs enligt en viss ordning. En del kontroller utförs endast under förutsättning att en annan kontroll har gått bra eller att ett visst villkor är uppfyllt. Exempelvis kan en kontroll säkerställa att en parameter har ett innehåll (det vill säga att parametern inte är tom). Finns ett innehåll utförs en kontroll som verifierar att innehållet är korrekt, saknas innehåll utförs inte kontrollen.
Alla kontroller och villkor är formulerade som en fråga. Blir det ett positivt svar på en fråga utförs nästa kontroll eller villkor i ordningen. Blir det ett negativt svar genomförs inte kontroller eller villkor som ligger på en högre nivå. En kontroll som kan resultera i en varning kan inte ha efterföljande kontroller på en högre nivå, se Figur 2: Visualisering av villkors- och kontrollsekvens.
Alla ingående kontroller i en kontrollsamling, som inte är beroende av ett villkor eller en annan kontroll, ska alltid utföras. Kontrollerna i en kontrollsamling avbryts alltså inte då ett fel påträffas.
Figur 2: Visualisering av villkors- och kontrollsekvens
Kontrollernas och villkorens inbördes ordning beskrivs i Appendix A.
3.3 AFF-resultat och AFF-fel
Då alla kontroller är genomförda returneras ett AFF-resultat som gäller hela receptet eller expeditionen. AFF-resultatet är beroende av hittade AFF-fel. Det allvarligaste AFF-felet styr status på AFF-resultatet.
De fel som hittas samlas i en AFF-fellista. Inga uppgifter AFF-resultatet eller AFF-fel sparas på receptet.
Nedanstående information returneras till anropande system.
AFF-status |
Status för hela receptet eller uttaget.
Allvarligaste AFF-felet styr status för hela receptet.
|
0 = Accepterad 1 = Accepterad med varning 2 = Avvisad |
Kontrolltidpunkt |
Datum och tidpunkt för utförd AFF-kontroll.
|
|
Kontrolltyp |
Typ av AFF-samling som har genomförts.
|
3 = AFF-REG 4 = AFF-KORR 5 = AFF-EXP 6 = AFF-KEX 7 = AFF-MAK 8 = AFF-NOD 9 = AFF-UTS |
Felkod |
Varje AFF-kontroll kan generera en felkod som namnsätts enligt Prefix."nnn".
Underlagskontroller har prefix U Förskrivarkontroller har prefix F Patientkontroller har prefix P Gemensamma receptkontroller har prefix G Helförpackningskontroller har prefix H Dispenseringskontroller har prefix D
'nnn' är ett löpnummer för att identifiera en specifik AFF-kontroll.
Felkod sätts enligt kontrolltabellerna.
|
U.nnn F.nnn P.nnn G.nnn H.nnn D.nnn |
Allvarlighetsgrad |
Kod för att beskriva hur allvarligt ett AFF-fel är.
|
1 = Accepterad med varning 2 = Avvisad |
Felmeddelande |
Felmeddelande för AFF-fel.
|
|
3.4 Grunddata
För att genomföra en kontroll behövs oftast kompletterande information från E-hälsomyndighetens stödregister.
Samtliga kontroller i regelverket nedan ska genomföras och samtliga upptäckta fel ska rapporteras till anropande system.
Kan en kontroll inte genomföras i sin helhet, till exempel om ett nödvändigt register inte är tillgängligt, ska det hanteras olika beroende på om kontrollen är avvisande eller varnande:
- Misslyckas kontakt med underliggande system för avvisande AFF ska tekniskt fel skickas.
- Misslyckas kontakt med underliggande system för varnande AFF ska kontrollen hoppas över.
4 Definitioner
4.1 Läkemedel, hjälpmedel och livsmedel
- Som läkemedel räknas alla artiklar där LAKEMEDEL = "Y" enligt VARA.
- Som hjälpmedel räknas alla artiklar där Produkttyp = FOR eller TJA enligt VARA.
- Som livsmedel räknas alla artiklar där Produkttyp = PLI enligt VARA.
- Som teknisk sprit räknas alla artiklar där Produkttyp = ALK enligt VARA (inklusive gruppvarunummer 640000)
4.2 Särskilt läkemedel
Som särskilt läkemedel räknas artiklar som är markerade i VARA med följande värden i fältet KOD_SARSKILDA_LAKEMEDEL: 2.3 eller 4 (1= ej särskilda läkemedel).
4.3 Modulus 10
Beräkning av kontrollsiffra enligt modulus 10 görs enligt:
Sista siffran (=kontrollsiffran) i nummerserien som ska kontrolleras ignoreras, näst sista siffran multipliceras med 2, tredje från slutet med 1, fjärde från slutet med 2 och så vidare. Det vill säga alla siffror multipliceras omväxlande med 2 respektive 1 bakifrån räknat.
Därefter adderas resultatet, blir något tal större än 9 adderas tiotalsiffrorna och entalssiffrorna var för sig. Sedan subtraheras 10 med entalssiffran i summan. Resultatet är kontrollsiffran. Undantagsfall är om entalssiffran i summan blir 0 då även kontrollsiffran blir 0.
Exempel:
Förskrivarkod |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Värde |
1 |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
Resultat |
1 |
4 |
3 |
8 |
5 |
12
|
Addera resultatet:
1 + 4 + 3 + 8 + 5 + 1 + 2 = 24
Subtrahera 10 med entalssiffran i summan:
10-4 = 6
Kontrollsiffran = 6
4.4 Dynamiska felmeddelanden
Där felmeddelanden innehåller fält omslutna av <> ska fälten ersättas av aktuella värden från underliggande system.
Misslyckas kontakt med underliggande system så att komplettering av feltext inte kan göras, ska fältet istället innehålla det angivna värdet från indata.
4.5 Giltigt textvärde
Med giltigt textvärde menas att textens längd > 0 efter trunkering av inledande och avslutande blanktecken.
4.6 Dospatient
Dospatient, aktiv dospatient eller ej dospatient definieras enligt följande:
Dospatient:
Patientens senaste dosunderlag har dosunderlagsstatus Godkänt (510), Ej godkänt (500) eller Avliden (515).
Aktiv dospatient:
Patientens senaste dosunderlag har dosunderlagsstatus Godkänt (510) eller Ej godkänt (500).
Ej dospatient:
Patienten saknar dosunderlag eller senaste dosunderlag har dosunderlagsstatus Avregistrerat (520).
Ytterligare information finns i Informationsspecifikation Receptdepå human.
4.7 Statuskoder FOLK
En patient kan ha en av följande statuskoder i FOLK.
0 = Person finns i FOLK
1 = FPerson finns ej i FOLK, underliggande system ej tillgängligt
2 = Person finns ej
3 = Person sekretesskyddad
4 = Person är avliden
5 = Träffkod okänd
6 = Testperson
4.8 Datum och tidpunkt
Kontroller som jämför datum och tidpunkter kontrollerar enbart datum.
Nedanstående underlagskontroller genomförs på alla recepttyper. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "U".
Nedanstående förskrivarkontroller genomförs på alla recepttyper. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "F".
Vid anrop från vården kontrolleras förskrivaruppgifterna.
Nedanstående patientkontroller genomförs på alla recepttyper. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "P".
Nedanstående receptkontroller genomförs på alla recepttyper. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "G".
Nedanstående receptkontroller genomförs enbart vid recepttyp = B och S. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "H".
Nedanstående receptkontroller genomförs enbart vid recepttyp = D. Samtliga kontroller inleds med felkodsprefix "D".
Nedanstående tabell visar sambanden mellan enskilda kontroller som ingår i AFF. De gröna fälten är kontroller och de blå/lila fälten är villkor. För ytterligare beskrivning se: 3.2 Beskrivning av villkors- och kontrollsekvens.