​​Receptexpedition DJUR

 

1 Inledning

Dokumentet ingår som en bilaga till Handbok för apoteksaktörer. Detta dokument innehåller en beskrivning av regelverk, tjänster och tekniska specifikationer för att göra kundavrop [1] på elektroniskt lagrade djurrecept, expediera djurrecept samt visa receptinformation för djurrecept.


2 Målgrupp och syfte

Målgruppen för detta dokument är apoteksaktörer som ämnar nyttja E-hälsomyndighetens tjänster för expediering av djurrecept via sitt expeditionssystem samt systemleverantörer som utvecklar dessa IT-system.

Syftet med denna del är att ge en beskrivning hur de ska nyttja E-hälsomyndighetens tjänster för:

  • Receptexpedition av djurrecept åt djurägare på öppenvårdsapotek (på fysiskt apotek eller via e-handel)
  • Skriva ut "Mina sparade djurrecept" åt djurägare på öppenvårdsapotek
  • Registrera pappersrecept i Receptdepå djur åt djurägare

Dokumentet innehåller verksamhetsbeskrivningar av receptexpeditionsprocessen för djurrecept för att förstå nyttjandet av tjänsterna samt krav och villkor för tjänsternas användning.

Dokumentet refererar även till teknisk information i form av tekniska specifikationer och riktlinjer för tekniker och systemutvecklare.

Dokumentet beskriver hur och vilka tjänster som ska anropas för respektive delprocess samt referens till de tekniska specifikationerna för användning av tjänsterna. Detta kommer att göras under rubriken "Tjänsteanrop" för respektive delprocess. [2]


3 Avgränsningar och förutsättningar

Vad gäller regelverk för till exempel förskrivning samt receptexpedition av djurrecept innehåller detta dokument endast de krav E-hälsomyndigheten har på apoteksaktörerna för att de ska kunna nyttja dess tjänster och informationsresurser på ett korrekt och säkert sätt.

Generella krav för expedition av djurrecept beskrivs inte i detta dokument. Dokumentet innehåller till exempel inte beskrivning av receptföreskrifter. Referenser till lagar och regelverk är endast informativa. För fullständiga förordningar och föreskrifter hänvisas till berörda myndigheters föreskrifter.

Det är inte tillåtet för expeditionssystem att:

  • Lagra ner information från E-hälsomyndighetens register för att bygga upp egna register, som exempelvis kundregister.
  • Spara, ändra eller göra utklipp från PDF-rapporter, exempelvis och Mina sparade djurrecept.

När det gäller fullständig inrapportering av försäljningstransaktioner djurrecept hänvisas till bilaga Rapportering, som beskriver inrapportering av försäljning inom receptexpedition, human och djur, egenvård samt rekvisitioner inom öppenvård och slutenvård Detta dokument kan komma att ändras vid till exempel lagförändringar, tillkomst av nya lagar och regelverk. Detta kan därmed även leda till ändringar i specifikationer och i utformningen av de tekniska tjänsterna.


4 Definition av begrepp och tekniska termer

Alla centrala begrepp definieras i en gemensam Begreppskatalog. Termer och parametrar i tjänsteanrop definieras i funktionsspecifikationer eller annan bilagd information.

I denna bilaga, som endast avser receptexpedition djur, används framöver termen Receptdepå för referenser till Receptdepå djur.


5 Övergripande verksamhetsbeskrivning

Syftet med detta kapitel är att övergripande beskriva de verksamhetsprocesser som kommer att nyttja E-hälsomyndighetens tjänster för expedition av djurrecept.

Då detta dokument enbart beskriver djurrecept kommer begreppet "djur" fortsättningsvis att utelämnas om det inte fyller ett specifikt syfte. Förskrivare är alltid veterinär och kund är alltid djurägare/djurföreträdare. Kund kan även vara professionell djurägare, denne identifieras via organisationsnummer.

Verksamhetsprocesserna syftar till att ge ett sammanhang och en förståelse för när och hur tjänsterna ska användas samt att beskriva det regelverk som gäller för nyttjande av E-hälsomyndighetens tjänster.

Verksamhetsprocesserna beskriver nyttjandet av tjänsterna ur ett verksamhetsperspektiv och de krav som finns för användande av tjänsterna.

Den översiktliga verksamhetsbeskrivningen i detta kapitel innehåller en processmodell som knyter samman verksamhetsprocesser med en översikt av tjänster som används och de tjänstelager/informationsresurser som används, samt en text som beskriver varje delprocess i processmodellen.


I kapitel 6 Receptexpeditionsprocessen och kapitel 7 Stödprocesser till Receptexpedition beskrivs delprocesserna mer i detalj. I dessa kapitel finns även en kort beskrivning av tjänsteanrop.

Tjänsteanropen beskriver mer i detalj användning av specifika tjänster som specificeras i funktionsspecifikationerna.

Tjänsteanropen håller ihop och definierar hur de tekniska anropen ska nyttjas, verksamhets­processen med delprocesser beskriver sammanhanget och olika scenarios för tjänsteanropen.

Begreppskatalog, funktionsspecifikationer, m.m. refereras till som bilagor i det övergripande dokumentet Handbok för apoteksaktörer.


5.1 Från förskrivning till expediering av recept

Ett recept är ett bemyndigande av en förskrivare inom djursjukvården till ett apotek att lämna ut ett visst läkemedel. För djurägaren innebär det en rättighet att köpa det förskrivna läkemedlet på ett apotek.

Reglering av förskrivning och utlämning av förskrivna varor är komplex och omfattande, detta regelverk reglerar hela processen från förskrivning till utlämning och statistik.

Denna process är en samverkan mellan olika verksamheter, ena sidan är djurvårdens möte med en djurägare vars djur har ett hälsorelaterat problem som kan leda till en medicinsk behandling och ett recept. Den andra sidan är apoteksverksamheten, där djurägaren med ett recept väljer ett levererande apotek.

Denna samverkan illustreras i Figur 1 nedan och påvisar samverkan mellan djursjukvård och apoteksverksamhet, inom djursidan motsvaras patienten av en djurägare vars djur har någon form av hälsoproblem.

exp djur fig1.png
Figur
1 Samverkan mellan vård och apoteksverksamhet - förskrivning och receptexpedition

 

Receptexpeditionen är en samverkansprocess med djurvården vars ändamål är en säker och effektiv läkemedelsanvändning för en ägares djur.

Den del av receptprocessen som sker hos förskrivaren ligger utanför apoteksaktörernas ansvarsområde, vilket avgränsas i nedanstående beskrivning av receptexpeditionsprocessen. Dock finns det starka ömsesidiga beroenden mellan de olika verksamheterna.


5.2 Receptexpedition och tjänster

Nedanstående processmodell beskriver sambandet mellan receptexpedition och användning av tjänster, exklusive de processer som krävs för att till exempel föda de olika informationsresurserna med uppdaterad information. Dessa processer beskrivs separat i kapitel 7 Stödprocesser till receptexpedition.


Receptprocess.png

Figur 2. Receptexpeditionsprocessen DJUR - koppling till E-hälsomyndighetens tjänster för receptexpedition i Receptdepå djur


Den grafiska processmodellen består av följande objekt.

ext djur fig3.png
Figur 3 Förklaring av symboler i processmodell


Huvudstegen i receptexpeditionsprocessen är:

  • ​Nytt recept
  • Välj recept
  • Välj vara
  • Prisberäkna
  • Godkänna expedition
  • Skriv ut Mina sparade djurrecept
  • Betala, leverera varor

Andra processteg som är viktiga moment i kärnprocessen men inte är i normalflödet är:

  • Korrigera recept
  • Makulera recept (via farmaceut)
  • Skriv ut receptoriginal
  • Backa receptexpedition
  • Backa försäljningstransaktion

Gränssnittet mellan djurvården och apoteksmarknadens aktörer är mottagning av det förskrivna receptet från olika underlag:

  • elektroniskt i form av e-recept,
  • pappersform på en förtryckt receptblankett,
  • telefon- eller faxunderlag, då förskrivare antingen ringt in ett recept eller faxat en receptblankett till en apoteksaktör.

Receptdepå Djur tar endast emot e-recept och inregistrerade recept från receptblankett.

Fax- eller telefonrecept ska inte registreras i Receptdepå djur [3].


Receptexpeditionsprocessen består av två huvudflöden:

  • ​Recept från Receptdepå djur, med ursprungligt underlag antingen som e-recept direkt från förskrivaren eller som inregistrerat receptunderlag. All recepthistorik hanteras av E-hälsomyndighetens tjänster.
  • Recept utanför Receptdepå djur, med ursprungligt underlag antingen som pappersrecept eller som telefon- eller faxrecept. All recepthistorik hanteras på respektive underlag av apotek.

Alla receptexpeditioner, oavsett underlag, ska rapporteras vidare till registret för försäljningstransaktioner (FOTA). Processen ser dock olika ut när det gäller nyttjandet av E-hälsomyndighetens tjänster för de olika underlagen.

Alla receptexpeditioner, oavsett underlag, ska ske i ett av E-hälsomyndigheten godkänt receptexpeditionssystem. E-hälsomyndighetens tjänster ska användas där det är tillämpbart.

E-hälsomyndigheten är personuppgiftsansvarig för Receptdepå djur.

Det åligger apoteksaktörerna för E-hälsomyndighetens räkning att informera sina kunder om EU:s dataskyddsförordning, ändamålet med informationsbehandlingen för de olika registren, samt annan information för att den registrerade ska kunna ta till vara sina rättigheter i samband med behandlingen, såsom information om mottagarna av uppgifterna, skyldighet att lämna uppgifter och rätten att ansöka om information och få rättelse.

Detta sker lämpligen i samband med receptexpediering där det är relevant. Information som riktar sig till allmänheten finns att hämta på E-hälsomyndighetens webbplats.


6 Receptexpeditionsprocessen

I detta kapitel beskrivs receptexpeditionsprocessen för djurrecept och dess samband med nyttjande av E-hälsomyndighetens tjänster, först översiktligt och senare mer i detalj. I processmodellen ovan beskrivs processen grafiskt. Notera att vissa aktiviteter som en apoteksaktör gör i dialog med kunden och som inte har någon påverkan på användningen av E-hälsomyndighetens tjänster beskrivs inte i detta dokument.

6.1 Läsanvisning

Varje delprocessbeskrivning börjar på en ny sida för att det ska bli en tydlig avgränsning mellan delprocesserna, exempel är första delprocessen 6.3.1 Nytt recept.

En delprocessbeskrivning börjar med en inledande beskrivning av alla olika moment eller tjänster inom delprocessen. Därefter följer en mer detaljerad beskrivning av alla tjänsteanrop inom delprocessen.


För läsare som endast vill få en översiktlig förståelse för delprocesserna räcker det att läsa de inledande beskrivningarna, övriga läsare ska även läsa beskrivningar avseende tjänsteanrop.

Systemutvecklare måste även läsa berörda funktionsspecifikationer för att få all nödvändig information avseende respektive tjänst inom delprocessen, dessa är bilagor till handboken.

Vissa tjänster kan förekomma i flera delprocesser. Den inledande beskrivningen av tjänsten är extra kortfattad inom de delprocesser där upprepning av tjänsten sker. En referens finns till den delprocess som har mer utförlig inledande beskrivning för tjänsten.

Vid beskrivning av tjänsteanrop för tjänsten som förekommer i flera delprocesser, finns en referens till den delprocess som har en komplett beskrivning av tjänsteanropet. Tjänsteanropet beskrivs endast på ett ställe.


6.2 Receptexpedition från Receptdepå djur - översikt

Nedan beskrivs receptexpeditionsprocessen översiktligt utifrån normalfallet - recept från Receptdepå djur.

Ett nytt recept kan vara en elektronisk överföring direkt från en veterinär (förskrivare) i form av ett e-recept, eller en registrering av ett pappersrecept i Receptdepå djur i syfte att lagra det elektronisk för senare expedition. Se delprocess Nytt recept.

Vid mottagning av ett e-recept görs alltid en automatisk kontroll av receptets giltighet i förhållande till formatspecifikation och verksamhetsregler. Detta finns beskrivet i Handbok för vårdaktörer DJUR som vänder sig till vårdaktörer på djursidan.

Vid allvarliga fel avvisas receptet. Receptet kan ha mottagits i Receptdepå djur med mindre allvarliga fel som är möjliga för farmaceut att korrigera för att kunna expediera receptet. Fel ska korrigeras i Receptdepå djur innan expedition av receptet, se delprocess Korrigera recept i Receptdepå, i annat fall krävs en kommentar från expedierande farmaceut.

Om kund saknar personnummer, alternativt organisationsnummer (professionell djurägare), måste förskrivaren adressera ett e-recept till ett specifikt apotek till vilket kunden ska gå för att få receptet expedierat. Då personnummer/organisationsnummer saknas används istället kundens födelsedatum vid förskrivning.

I övriga fall (kund med personnummer/organisationsnummer) är ett recept i Receptdepå djur tillgängligt för expedition hos alla apotek.

En förutsättning för expedition av ett recept i Receptdepå djur är att receptinnehavaren eller dennes ombud uppmanar ett apotek att påbörja en expedition av minst ett recept. I samband med expedition till ombud utförs kontroll att giltig legitimation finns tillgänglig. Kund med personnummer måste ha medgivit samtycke till lagring av recept i Receptdepå djur för att expedition via Receptdepå djur ska kunna utföras, om så inte är fallet måste expedition utföras via utskrivet pappersoriginal.

Recept i Receptdepå djur där personnummer/organisationsnummer saknas (födelsedatum är angivet) måste skrivas ut som receptoriginal innan expedition genomförs.

Via e-handel kan en kund med giltigt personnummer själv skapa en beställning på ett receptunderlag. Kunden kan alltså själv utföra en beställning genom att söka och välja recept, utföra prisberäkning och bekräfta en beställning till en apoteksaktör i ett beställningssystem som tillhandahålls av apoteksaktören.

Receptexpeditionsprocessen börjar med en kunddialog och identifiering av kund eller dess ombud (legitimation krävs alltid för ombud, det finns ingen fullmaktshantering liknande den som finns för human). Därefter väljs ett eller flera recept för expediering. Detta sker i delprocessen Välj recept. Därefter väljs vilka varor och mängd på ett recept som skall expedieras.

Prisberäkningen görs av apoteksaktör i expedierande system. (Det finns ingen förmånshantering liknande den som finns för human, därav finns det ingen tjänst för prisberäkning).

I samtliga fall bekräftar kunden en beställning som då innehåller ett löfte från en apoteksaktör om att leverera en viss kvantitet av varor till ett visst pris med vissa leveransvillkor. Bekräftar kunden inte beställningen kan man antingen avbryta eller ändra beställningen. Bekräftas beställningen blir beställningen en kundorder till en apoteksaktör.

Recepten och aktuella uttag i Receptdepå djur är fortfarande tillgängliga för uttag från andra aktörer. Först när expeditionen är godkänd av en farmaceut skapas uttag i Receptdepå djur, vilket även räknas av från berört recept. Se delprocessen Godkänna expedition. Farmaceut gör i delprocessen Godkänna expedition en färdigställandekontroll av expeditionen innan utlämning, vilket innebär en författningsmässig kontroll, farmakologisk kontroll samt teknisk kontroll.

Om en kund väljer att inte lagra sina djurrecept elektroniskt i Receptdepå djur ska kundens eventuella djurrecept i Receptdepå djur skrivas ut på receptblankett. Se delprocess Skriv ut receptoriginal från Receptdepå djur. Därefter tas kundens samtycke avseende tillåtelse att expediera recept via Receptdepå djur bort. Eventuella nya e-recept för kunden kommer att hamna i Receptdepå djur, men dessa måste skrivas ut innan expedition kan göras då samtycke saknas.

I samband med att en expedition godkänns skall apoteksaktör kunna erbjuda kunden en utskrift av kundens recept i Receptdepå djur. Detta görs i delprocessen Skriv ut "Mina sparade djurrecept".

Efter att expeditionen blivit godkänd för utlämning är det dags att lämna ut och genomföra betalning av varorna. Detta görs i delprocessen Betala, leverera. Då en betalningstransaktion genomförs mellan kund och apoteksaktör ska E-hälsomyndighetens system uppdateras med en försäljningstransaktion som på djursidan primärt är underlag för statistik. Ingen rapportering är aktuell avseende Högkostnadsskydd eller Läkemedelsförteckning för djurrecept.

Enligt Lag (2009:366) om handel med läkemedel är den som bedriver detaljhandel med läkemedel skyldig att till E-hälsomyndigheten lämna de uppgifter som är nödvändiga för att myndigheten ska kunna föra statistik över detaljhandeln.

Uppstår något fel efter att en expedition blivit godkänd kan apoteksaktören genomföra en kreditering av en genomförd försäljningstransaktion. Se delprocess Backa försäljningstransaktion.

Är det nödvändigt ska apoteksaktören även helt eller delvis backa en receptexpedition. Se delprocess Backa receptexpedition.


6.3 Receptexpeditionsprocessen - detalj

Här beskrivs receptexpeditionsprocessens olika delprocesser mer i detalj och hur E-hälsomyndighetens olika tjänster ska användas som stöd i dessa delprocesser.

I funktionsspecifikationerna finns detaljerad beskrivning av in- och utdataparametrar, validering av dessa samt beskrivning av beräkningsregler som gäller för respektive tjänst.

Det huvudflöde som beskrivs gäller för recept i Receptdepå djur. Flödet för de recept som ej hanteras av E-hälsomyndigheten beskrivs separat, se 6.4 Receptexpedition - pappers-, telefon- och faxrecept.


6.3.1 Nytt recept

Nytt recept i Receptdepå djur kan antingen inkomma via förskrivning hos vårdaktör som e-recept eller via en registrering av ett receptoriginal i pappersform i ett expedierande system hos apoteksaktör. Inkomna recept via e-receptingången beskrivs i Handbok för vårdaktörer DJUR. Nedan beskrivs ett nytt recept i Receptdepå djur via registrering i expedierande system av ett receptoriginal i pappersform, nedan kallat pappersrecept.


6.3.1.1 Registrering av pappersrecept i Receptdepå djur

En förutsättning för att lagra ett pappersrecept i Receptdepå djur är att kunden begärt att pappers­receptet ska lagras i Receptdepå djur, att kunden har ett samtycke registrerat i FOLK om att lagra recept elektroniskt i Receptdepå djur samt att kunden har ett giltigt personnummer alternativt giltigt organisationsnummer. Med giltigt personnummer menas att personen är folkbokförd i Sverige. Med giltigt organisationsnummer (professionell djurägare) menas ett organisationsnummer som har korrekt format, inga kontroller görs avseende att organisationsnumret är registrerat hos Skatteverket.

Pappersreceptet måste vara giltigt och ha uttag kvar. Receptet registreras i ett expedierande system. Innan receptet lagras i Receptdepå djur, genomförs en Automatisk format- och författningsmässig kontroll (AFF-kontroll) av det inmatade receptet.

För beskrivning av Automatisk format- och författningsmässig kontroll hänvisas till bilaga Automatisk format- och författningskontroll DJUR.

De formatkontroller som görs i tjänsten för att registrera recept i Receptdepå djur bör även göras i expedierande systems användargränssnitt för att AFF-REG kontrollen ska godkännas.

Till exempel är registrering av recept i Receptdepå djur på personer som inte är folkbokförda i Sverige inte tillåtet, eftersom identifieringen av receptet då riskerar att bli osäker. En sådan registrering avvisas.

Registrering av pappersrecept kan också göras om receptet har expedierats tidigare men uttag finns kvar på receptet. Om så är fallet ska även tidigare gjorda uttag registreras.

Om kontrollerna i AFF-REG accepteras helt eller med varning, lagras receptet i Receptdepå djur och får receptstatus "Nytt". Receptet blir då tillgängligt för alla aktörer på apoteksmarknaden.

Pappersreceptet ska arkiveras av apoteksaktören och märkas "Till Receptdepå djur", efter att registreringen lyckats i Receptdepå djur, enligt regler som beskrivs i kapitel 9 Spårbarhet.


6.3.1.2 Tjänsteanrop

Registrera pappersrecept i Receptdepå djur

E-hälsomyndigheten tillhandahåller en tjänst för att registrera ett pappersrecept i Receptdepå djur.

För att ett recept ska lagras i Receptdepå djur krävs att det har blivit godkänt i Automatisk format och författningsmässig kontroll för registrering (AFF-kontroll) som är integrerad med tjänsten för att registrera pappersrecept.

Följande information tillförs/beräknas på receptet i Receptdepå djur:

  • Totalt förskriven mängd
  • Giltighetsdatum sätts till utfärdardatum + 1 år, om inte förskrivaren skrivit kortare giltighetstid. Exempel utfärdardatum = 20190115 + 1 år =20200115
  • Receptets originalformat sätts till 0 (Pappersrecept)
  • Eventuellt registrerade uttag lagras med uttagsstatus "Pappersrecept". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå djur, pilen från Start till status "Pappersrecept")
  • Kvarvarande antal uttag beräknas.
  • Kvarvarande totalmängd beräknas.
  • Receptet lagras med receptstatus "Nytt". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR, pilen från Start till status "Nytt")
  • Möjlighet finns att lägga till användar-id för tidigare expeditioner och expedierande apoteks GLN-kod

Tjänsten NyttReceptDjur finns specificerad i RRD - Funktionspecifikation (17.1).


6.3.2 Välj recept

Kunden vill göra ett uttag på recept i Receptdepå djur. Farmaceut eller kund kan via en apoteksaktörs system välja de recept som ska expedieras.

Förutsättningen för att denna delprocess ska kunna genomföras är att det finns minst ett aktuellt recept (se definition nedan) i Receptdepå djur. Ursprungligt underlag kan vara e-recept eller pappersrecept.

Nedan följer steg i ett normalförlopp för att välja recept för expediering.


6.3.2.1 Identifiering av receptinnehavare

Elektroniskt lagrade recept hos E-hälsomyndigheten

Vid elektroniskt lagrade recept ska apoteksaktören säkra att kund eller ombud för kund är behörig att få tillgång till receptinformation i Receptdepå djur för uttag eller andra tjänster. Detta gäller då receptet finns lagrat med personnummer, organisationsnummer eller enbart med födelsedatum.

Övriga receptunderlag

E-hälsomyndigheten ansvarar inte för apoteksaktörers hantering av recept utanför Receptdepå  djur såsom pappers-, telefon- och faxrecept. Dock måste vissa av E-hälsomyndighetens tjänster nyttjas vid expedition av dessa receptunderlag. Se 6.4 Receptexpedition - pappers-, telefon- och faxrecept.

Ombud för kund

För elektroniskt lagrade recept hos E-hälsomyndigheten gäller att ombud ska legitimera sig. Uppgifter avseende ombud ska kontrolleras samt lagras i expedierande system.

Identifiering med personnummer

Kontroll avseende giltigt personnummer på receptinnehavare ska göras genom att anropa tjänst i register för folkbokförda personer i FOLK.

Ogiltigt personnummer kan inte användas för sökning i Receptdepå djur.

Expedierande system ska göra en sökning om kunden har aktuella recept samt verifiera om kunden har lämnat samtycke till att lagra recept elektroniskt i Receptdepå djur. Finns det behov att hantera samtyckesuppgifter görs det enligt nedan.

Professionella djurägare med enskild firma hanteras som kund med personnummer då personnumret även gäller som organisationsnummer för dessa kunder.

Organisationsnummer

Kontroll avseende giltigt organisationsnummer på receptinnehavare ska göras genom att kontrollera att organisationsnumret har korrekt format.

Ogiltigt organisationsnummer kan inte användas för sökning i Receptdepå djur.

Det expedierande systemet ska göra en sökning om kunden har aktuella recept. För kunder med organisationsnummer gäller alltid samtycke till Receptdepå djur. Observera att ovanstående inte gäller professionella djurägare med enskild firma då dessa hanteras som kunder med personnummer.

Födelsedatum

Formatkontroll av födelsedatum görs vid anrop av tjänst.


6.3.2.2 Sök och hämta aktuella alternativt icke aktuella recept

Sökning med Personnummer

Sökning med personnummer görs på aktuella recept (se definition nedan).

Finns aktuella recept för kund hämtas dessa recept med hjälp av ett antal tjänster.

Apoteksaktör kan välja att söka icke aktuella recept (se definition nedan) om till exempel kunden upplever att något recept saknas i Receptdepå djur.


Sökning med Organisationsnummer

Sökning med organisationsnummer görs på aktuella recept (se definition nedan).

Finns aktuella recept för kund hämtas dessa recept med hjälp av ett antal tjänster.

Apoteksaktör kan välja att söka icke aktuella recept (se definition nedan) om till exempel kunden upplever att något recept saknas i Receptdepå djur.


Sökning med födelsedatum

Används födelsedatum som identifierande begrepp på en receptinnehavare i Receptdepå djur görs sökningen av recept med födelsedatum samt den aktuella identiteten på det expedierande apoteket. Endast de recept som är adresserade explicit till detta apotek kommer att utsökas med aktuellt födelsedatum.

Hämtningen av recept för kunder med födelsedatum görs i två steg.

I första steget hämtas alla recept (aktuella alternativt icke aktuella) med angivet födelsedatum som är adresserade till aktuellt apotek. Här erhålls begränsad receptinformation för recepturval.

I andra steget bedömer farmaceuten vilka recept som tillhör aktuell kund och begär fullständig information om vissa eller alla kundens recept för vidare hantering. Finns recept för flera kunder med samma födelsedatum är namn en parameter som kan användas för särskiljning.

Denna typ av recept måste skrivas ut innan expedition genomförs. Se 6.3.11 Skriv ut receptoriginal från Receptdepå.


Definition av aktuella respektive icke aktuella recept

Följande tabell beskriver definitionen, i termer av tillstånd i Receptdepå djur (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR) av aktuella respektive icke aktuella recept samt om dessa är expedierbara eller inte:

 

Aktuella recept (Receptstatus, AFF)

Icke-aktuella recept (Receptstatus)

Expedierbara

Nytt 202
(med AFF-acceptans eller AFF-varning)

Korrigerat 203
(med AFF-acceptans eller AFF-varning)

Uttag kvar 205

Ej tillämpbart.

Ej expedierbara

Spärrat 216 


Slutexpedierat 207
Utskrivet 209
Utgånget 210
Makulerad (av farmaceut) 212
Avvisat 214 (med AFF-varning)

Makulerat av förskrivare 217

Tabell 1 Aktuella, icke aktuella recept


Information som erhålles för olika recept

Följande tabell beskriver på vilken nivå information erhålles för olika recept:

 

Information som erhålls

Aktuella recept (202, 203, 205)

Komplett information

Slutexpedierat recept (207)

Komplett information

Utgånget (210)

Komplett information

Utskrivet (209)

Delvis information:
Förändringskommentar vid utskrift, utfärdardatum, giltighetsdatum, apotek, datum för utskrift

Makulerat recept av farmaceut (212)

Delvis information:
Orsakskod i klartext, Förändringskommentar vid makulering om Orsakskod = 4, utfärdardatum, giltighetsdatum, apotek, datum för makulering.

Makulerat recept av förskrivare (217)

Delvis information:
Orsakskod i klartext, Förändringskommentar vid makulering om Orsakskod = 4, utfärdardatum, giltighetsdatum, arbetsplats, datum för makulering.

Avvisat recept (214)

Komplett information om recept inklusive AFF-fellista

Spärrat (216)

Komplett information.

Tabell 2 Information som erhålls för olika recept


6.3.2.3 Välj recept

Apoteksaktören väljer tillsammans med djurägaren vilka recept som ska expedieras. Finns det recept med fel (varningar) ska dessa korrigeras i Receptdepå djur innan en expedition kan påbörjas, alternativt ska kommentar anges vid expedition. Se 6.3.9 Korrigera recept i Receptdepå.

 

6.3.2.4 Hantering av samtycke

Hantering av samtycke beskrivs i bilaga Hantering av samtycken på E-hälsomyndigheten.


6.3.2.5 Tjänsteanrop

Hämta kundinformation

Ett expedierande system kan [6] i samband med receptexpedition hämta relevant information om kunden (kräver giltigt personnummer). Tjänsten levererar information om folkbokföringsuppgifter, information om kundens samtycke till Receptdepå djur samt information om det finns aktuella djurrecept för kunden eller inte. 

Tjänsten HamtaKundInfo finns specificerad i AXS - Funktionsspecifikation (17.1).

Tjänsten HamtaFolkInfo finns specificerad i AXS - Funktionsspecifikation (17.1).


Uppdatera kundinformation

Ett expedierande system kan i samband med receptexpedition uppdatera relevant information om kunden såsom uppdatering av kundens samtycke till Receptdepå djur.

Borttag av kunds samtycke avseende lagring av recept i Receptdepå djur kan endast ske efter att eventuella aktuella recept i Receptdepå  djur är slutexpedierade eller utskrivna, det får alltså inte finnas några aktuella recept kvar i Receptdepå djur.

Tjänsten UppdateraSamtycke finns specificerad i AXS - Funktionsspecifikation (17.1).


Sök och hämta aktuella recept

Ett expedierande system kan i samband med receptexpedition hämta en kunds aktuella recept i Receptdepå djur. Även information om vara och förskrivare på receptet erhålles.

Olika tjänster används för sökning med personnummer, organisationsnummer och födelsedatum, för sökning med födelsedatum görs sökningen i två steg via två tjänster. I första steget hämtas de recept som finns inskickade på angivet födelsedatum till anropande apotek och därefter väljs aktuellt recept ut för expedition.

Tjänsten HamtaAktuellaReceptDjur finns specificerad i RRD - Funktionsspecifikation (17.1). Gäller kund med personnummer/ organisationsnummer.

Tjänsten AktuellaIdnFodDatDjur finns specificerad i RRD - Funktionsspecifikation (17.1). Gäller kund med födelsedatum.

Tjänsten HamtaReceptFodDatDjur finns specificerad i RRD - Funktionsspecifikation (17.1). Gäller kund med födelsedatum.


Sök och hämta icke aktuella recept

Ett expedierande system kan i samband med en receptexpedition hämta en kunds icke aktuella recept i Receptdepå. Icke-aktuella recept kan i undantagsfall korrigeras så att de blir expedierbara, till exempel kan det gälla utgångna recept där kund har gjort avrop men receptet har inte hunnit bli behandlat innan det blivit utgånget.

Även information om vara och förskrivare på receptet erhålls.

Olika tjänster används för sökning med personnummer, organisationsnummer och födelsedatum, för sökning med födelsedatum görs sökningen i två steg via två tjänster. I första steget hämtas de recept som finns inskickade på angivet födelsedatum till anropande apotek och därefter väljs aktuellt recept ut för expedition.

Mer information om tjänsterna finns specificerad i RRD - Funktionsspecifikation (17.1)



6.3.3 Hämta direktadresserade recept

Det kan finnas behov hos vissa apoteksaktörer att hämta information om alla aktuella recept som är direktadresserade till det egna apoteket, till exempel om man vill kunna göra vissa förberedelser inför expedition.


6.3.3.1 Tjänsteanrop

Hämta direktadresserade recept

Via E-hälsomyndighetens tjänst kan ett apotek hämta alla aktuella recept i Receptdepå djur som är direktadresserade till det egna apoteket inom ett specificerat datumintervall. Även information om vara, förskrivare och arbetsplats på receptet erhålls.

Tjänsten HamtaAdresseradeReceptDjur finns specificerad i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.4 Välj vara

Förskrivning av läkemedel till djur omfattas inte av högkostnadsskyddet och därmed inte av utbytessystemet för val av vara med lägst pris, därmed finns inga tjänster för detta vid djurreceptexpediering. 

6.3.4.1 Kontrollera förskrivares behörighet

Behörighet

Kontroll av förskrivarens behörighet att förskriva varor som angivits på ett recept ska bland annat göras genom att kontrollera om giltigt veterinärnummer finns på receptet. Denna kontroll gäller e-recept.

E-hälsomyndigheten tillhandahåller en tjänst som möjliggör en kontroll att förskrivaren är legitimerad med veterinärnummer mot Legitimationsregistret FORS. Legitimationsregistret bygger på information från Jordbruksverket (SJV) om legitimerade förskrivare (veterinärer).

Information erhålles avseende tillfällig förskrivningsrätt (veterinärkandidater), deslegitimering, avliden förskrivare samt begränsad förskrivningsrätt.

E-hälsomyndigheten rekommenderar att utföra kontrollen redan i detta processteg med hjälp av E-hälsomyndighetens Legitimationsregister. Detta för att minska ändringshanteringen om förskrivarkod visar sig ogiltig vid kontroll i ett senare processteg. Kontrollen ska senast göras innan godkännande av expedition.


6.3.4.2 Tjänsteanrop

Hämta information om förskrivare

Ett expedierande system kan hämta information om förskrivare för att kontrollera förskrivares giltighet, namn, utfärdarkategori (alltid veterinär), tillfällig förskrivningsrätt (veterinärkandidat), avliden förskrivare samt om det finns någon begränsning i förskrivningsrätten.

Tjänsten HamtaForskrivarInfoDjur specificeras i FORS - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.5 Prisberäkna

Förskrivning av läkemedel till djur omfattas inte av högkostnadsskyddet, därmed finns inga tjänster för prisberäkning. Prisberäkning sker i expedierande system.


6.3.6 Godkänna expedition

Vid godkännande av expedition görs en författningsmässig kontroll, en farmakologisk kontroll samt en teknisk kontroll. Vid orderberedning i butik görs en teknisk kontroll av varorna i butiken vid överlämnandet. Vid distanshandel kan den tekniska kontrollen ske på annan plats än orderberedning och utförs innan utlämnande.

6.3.6.1 Kontroll av förskrivares behörighet

Innan godkännande av expedition måste kontroll ha gjorts av förskrivares behörighet. För ytterligare information se ovan ( 6.3.4.1 Kontrollera förskrivares behörighet ).


6.3.6.2 Godkännande av expedition för utlämnande - ej avhämtat

Efter att farmaceuten gjort en färdigställandekontroll ska expeditionen godkännas för utlämning.


Expeditions-id

E-hälsomyndigheten har en tjänst som anropas för att expedierande system ska få tillgång till ett unikt och giltigt expeditions-id. Oavsett vilken typ av receptunderlag som nyttjas i en expedition så krävs detta expeditions-id.

Apoteksaktören har om man så önskar möjligheten att även nyttja ett eget internt expeditions-id i sitt expedierande system, alternativt så väljer aktören att nyttja erhållet expeditions-id från tjänsten som eget expeditions-id.

Dessa expeditions-id:n används vid anrop av flera olika tjänster för att erhålla full spårbarhet.

Om både djurrecept och humanrecept expedieras för en kund ska dessa alltid ha olika expeditionsid:n, djur- och humanrecept får ej hanteras inom samma expedition.


Kontroll av expedition

För att säkerställa att receptexpeditioner innehållande recept som inte är elektroniska är korrekta har E-hälsomyndigheten en tjänst för detta, denna kontroll måste genomföras för alla receptexpeditioner som inte expedieras via Receptdepå djur.

Denna tjänst genomför kontroll av expeditionen utan att lagra någon information, resultat erhålles i en fellista enligt regelverket i Automatisk format- och författningsmässig kontroll för expedition (AFF-EXP) där man ser vilka eventuella kontroller som accepterats med varning eller avvisats. Kontroller som accepterats helt är inte med i fellistan. Endast vissa AFF-EXP kontroller är relevanta för icke elektroniska recept.

För beskrivning av Automatisk format- och författningsmässig kontroll hänvisas till Automatisk format- och författningskontroll - reg, korr och exp DJUR.


Expedition av recept i Receptdepå

För att genomföra en expedition av recept i Receptdepå djur nyttjas E-hälsomyndighetens tjänst för detta, i samband med detta genomförs alltid en Automatisk format- och författningsmässig kontroll för expedition (AFF-EXP) där man ser vilka eventuella kontroller som accepterats med varning eller avvisats.

En expedition genomförs endast om AFF-EXP genomförs med alla kontroller accepterade eller accepterade med varning, det får inte finnas några avvisningar. För att en expedition skall kunna genomföras med varningar krävs en kommentar från expedierande farmaceut.

För beskrivning av Automatisk format- och författningsmässig kontroll hänvisas till Automatisk format- och författningskontroll - reg, korr och exp DJUR.

När en expedition är genomförd skapas för berörda recept ett uttag, även återstående mängd och antal uttag räknas ner.


6.3.6.3 Tjänsteanrop

Hämta information om förskrivare

För information se ovan (6.3.4.2 Tjänsteanrop).


Hämta expeditions-id

För att godkänna en expedition och skapa uttag i Receptdepå djur, samt för att genomföra nödvändiga transaktioner mot försäljningsrapportering måste aktören använda det expeditions-id som tillhandahålls av E-hälsomyndigheten. Se krav vad gäller spårbarhet: 9 Spårbarhet.

För att få tillgång till ett nytt expeditions-id måste aktörens eget expeditions-id anges, alternativ markerar aktören att man avser att nyttja erhållet expeditions-id som eget expeditions-id. Båda typer av expeditions-id kommer att nyttjas vid vissa tjänsteanrop. Djur- och humanrecept får ej hanteras inom samma expedition.

Tjänsten HamtaExpeditionsId specificeras i AXS - Funktionsspecifikation (17.1).


Kontroll av expedition

För att genomföra obligatorisk kontroll av expedition av pappersrecept, telefonrecept och/eller faxrecept ska denna tjänst nyttjas.

Vid anrop av tjänsten skalbland annat receptursprung, expeditions-id:n och expeditionsdatum anges, även varu-, kund-, förskrivar-, karens- och behandlings­information ska anges för kontroll.

Tjänsten levererar en eventuell fellista med de kontroller som blivit accepterade med varning eller avvisade.

Tjänsten KontrolleraExpeditionDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


Expedition av recept i Receptdepå djur

För att genomföra expedition av recept i Receptdepå ska denna tjänst nyttjas. Inom tjänsten utförs alltid en Automatisk format- och författningsmässig kontroll för expedition (AFF-EXP).

Vid anrop av tjänsten ska bland annat expeditions-id:n, expeditionsrad-id:n och expeditionsdatum anges, även varu-, kund-, förskrivar- och behandlingsinformation skall anges för kontroll.

Det finns möjlighet för expedierande farmaceut att sätta ett recept som slutexpedierat även om det finns uttag kvar, alternativt inte sätta ett recept som slutexpedierat även om det inte finns uttag kvar efter expeditionen.

Det finns möjlighet att via expedierande system markera att eventuell justerad doseringsanvisning även ska uppdateras på receptet i Receptdepå djur, i annat fall berör justeringen endast aktuellt uttag.

Tjänsten levererar en eventuell fellista med de kontroller som blivit accepterade med varning eller avvisade.

Tjänsten levererar även komplett information avseende receptet samt dess skapade uttag i Receptdepå djur.

Ett recept kan expedieras om det har receptstatus "Nytt", "Korrigerat" eller "Uttag kvar".

Följande information tillförs/beräknas på receptet i Receptdepå:

  • Om expedierad mängd ej är angiven räknas expedierad mängd ut = mängd per förpackning för aktuell vara x antal förpackningar
  • Uttag skapas med uttagsstatus "Godkänt".
    (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR, pilen från Start till status "Godkänt")
  • Receptets återstående mängd räknas ner baserat på expedierad mängd för aktuellt uttag.
  • Kvarvarande antal uttag beräknas enligt:
    Kvarvarande totalmängd/mängd per uttag, där mängd per uttag = antal förpackningar x förpackningsmängd.

    Överstiger kvarvarande totalmängd i förhållande till mängd per uttag 12 % avrundas antal uttag uppåt. I annat fall avrundas antal uttag nedåt.

    Exempel:
    0.00 - 0.12 ger 0 uttag kvar
    0.13 - 1.12 ger 1 uttag kvar
    1.13 - 2.12 ger 2 uttag kvar
  • Om kvarvarande antal uttag blir = 0 får receptet receptstatus "Slutexpedierat". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR, pilen från status "Expedierbara" till status "Slutexpedierat")
  • Om kvarvarande antal uttag blir > 0 för receptet receptstatus "Uttag kvar". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR, pilen från status "Nytt" till status "Uttag kvar", pilen från status "Korrigerat" till status "Uttag kvar" samt pilen från status "Uttag kvar" till status "Uttag kvar")
  • Observera att expedierande farmaceut vid behov kan styra om ett recept skall få status "Slutexpedierat" eller ej.
  • Kombination av expeditions-id och expeditionsrad-id måste vara unikt inom expeditionen och även i tidigare godkända uttag med status "Godkänt".

Tjänsten GodkannExpeditionDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.7 Skriv ut "Mina sparade djurrecept"

Apoteksaktören ska kunna erbjuda kunden en utskrift av en pdf-rapport över kundens alla aktuella djurrecept i Receptdepå djur. Detta gäller kunder med giltigt personnummer alternativt giltigt organisationsnummer.

E-hälsomyndighetens tjänst levererar en sådan rapport i form av en PDF-rapport. PDF-rapporten ska kunna skrivas ut och lämnas ut till berörd kund, rapporten kallas då "Mina sparade djurrecept".

Annan utskrift av "Mina sparade djurrecept" får ej ske, "Mina sparade djurrecept" får inte lagras i expedierande system. Loggning sker av alla begärda PDF-rapporter.


6.3.7.1 Tjänsteanrop

Utskrift av "Mina sparade djurrecept"

Tjänsten ger tillgång till en rapport i form av PDF-rapport innehållande en kunds samtliga aktuella djurrecept i Receptdepå djur. 

Två alternativa rapporter kan erhållas beroende på om det finns aktuella recept sparade på kundens personnummer/organisationsnummer eller inte.

Tjänsten RecSkrivUtMinaMedicinerDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).

Layout och innehåll för "Mina sparade djurrecept" beskrivs i Beskrivning av blanketter DJUR.


6.3.8 Betala, leverera

Denna delprocess beskriver hur en farmaceut eller annan apotekspersonal lämnar ut en godkänd expedition i Receptdepå alternativt via pappers-, telefon-, eller faxrecept.

För djurrecept är det endast aktuellt att rapportera försäljningsinformation.


6.3.8.1 Uppdatera försäljningsinformation

Enligt lagen (1996:1156) om receptregister får personuppgifterna i Receptdepå behandlas om det är nödvändigt för ekonomisk uppföljning och framställning av statistik hos E-hälsomyndigheten. (6 § 4 p) Uppgifterna ingår i det som lagmässigt innefattas av Receptregister och ska i och med receptexpedition uppdateras momentant genom aktörens direktåtkomst till E-hälsomyndighetens systemtjänster.

Ovanstående lag gäller inte för djurrecept, men E-hälsomyndigheten tillämpar samma krav för receptexpedition av djurrecept.

E-hälsomyndigheten har en tjänst för inrapportering av försäljningsinformation i samband med receptexpedition. Detta gäller alla kunder oavsett vilken typ av receptunderlag som nyttjas.

Inrapporterad försäljningsinformation nyttjas sedan som underlag till statistik.

Innan försäljningsinformationen inrapporteras ska alla övriga delar av receptexpeditionsprocessen vara genomförda på ett godkänt sätt.


6.3.8.2 Tjänsteanrop

Uppdatera försäljningsinformation

Alla receptexpeditionsrader som gäller läkemedel ska rapporteras med hjälp av denna tjänst. Se även bilaga Rapportering.

Tjänsten UppdateraForsaljningForskrivningDjur specificeras i FOTA - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.9 Korrigera recept i Receptdepå djur

E-hälsomyndigheten har en tjänst för korrigering av recept i Receptdepå djur. I samband med denna tjänst görs alltid en Automatisk format- och författningskontroll för korrigering (AFF-KORR), denna kontroll är integrerad i tjänsten.

Ett recept i Receptdepå djur kan behöva korrigeras i samband med expedition, till exempel om receptet har någon eller flera varningar som bör korrigeras vid expedition eller vid rättning av doseringstext för recept med flera uttag. Det kan även finnas behov av att korrigera ett recept innan det skrivs ut som ett receptoriginal för att detta ska bli korrekt. Om ett recept med varningar ska kunna expedieras krävs en kommentar från expedierande farmaceut.

Endast behörig farmaceut får korrigera ett recept i Receptdepå djur innehållande läkemedel. Recept innehållande förbrukningsartiklar kan korrigeras av annan behörig apotekspersonal.

En kommentar ska alltid anges i samband med korrigering.

I samband med att expedierande system hämtar receptinformation erhålles även information om alla eventuella varningar som finns på receptet, denna information ska nyttjas i samband med en korrigering.

För beskrivning av Automatisk format- och författningsmässig kontroll hänvisas till bilaga Automatisk format- och författningskontroll - reg, korr och exp DJUR.


6.3.9.1 Tjänsteanrop

Korrigera recept i Receptdepå djur

I tjänsten för korrigering av recept i Receptdepå djur är en Automatisk format- och författningskontroll för korrigering integrerad (AFF-KORR).

Innan korrigering utförs ska expedierande system ha hämtat receptinformation i Receptdepå djur för berört recept.

Recept avseende födelsedatum kan inte korrigeras i Receptdepå djur, dessa recept får skrivas ut och sedan korrigeras som pappersrecept.

Ett recept kan korrigeras om det har receptstatus "Nytt", "Korrigerat","Uttag kvar" eller "Spärrat".

Ett recept kan även korrigeras inom "innevarande dygn + 2 dygn" från att det fått status "Slutexpedierat" eller "Utgånget".

Ett recept med status "Makulerad" (av farmaceut) kan korrigeras från det apotek som genomfört makuleringen inom "innevarande dygn + 2 dygn".

Vid anrop av tjänsten anges bland annat kundinformation, förskrivarinformation, behandlingsinformation samt varuinformation.

Expedierande farmaceut kan vid behov ange i tjänsten om receptet ska markeras som slutexpedierat eller "ej slutexpedierat" oavsett kvarvarande mängd och kvarvarande antal uttag, detta sker dock endast i undantagsfall.

En korrigering kan accepteras eller avvisas. Tjänsten levererar fullständig receptinformation för korrigerat recept.

Acceptans av korrigering sker om inga nya AFF-varningar eller AFF-avvisningar tillkommit för receptet efter AFF-KORR.

Vid avvisning sker ingen uppdatering av receptet i Receptdepå djur.

Information om korrigeringsstatus samt AFF-status, felkodlista och feltextlista levereras alltid av tjänsten.

Vid acceptans korrigeras receptet i Receptdepå djur enligt korrigeringsinformationen från expedierande system.

Det ursprungliga receptet lagras i Receptdepå djur med status "Historik". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR).


Följande information tillförs/beräknas på receptet i Receptdepå djur:

  • Anges inte något nytt värde för Kvarvarande totalmängd beräknas Kvarvarande totalmängd baserat på förskriven totalmängd och mängden i registrerade uttag.
  • Anges inte något nytt värde för Kvarvarande antal uttag beräknas Kvarvarande antal uttag enligt:
    Kvarvarande totalmängd/mängd per uttag där mängd per uttag = antal förpackningar x förpackningsmängd.

    Överstiger kvarvarande totalmängd i förhållande till mängd per uttag 12 % avrundas antal uttag uppåt. I annat fall avrundas antal uttag nedåt.

    Exempel:
    0.00 - 0.12 ger 0 uttag kvar
    0.13 - 1.12 ger 1 uttag kvar
    1-13 - 2.12 ger 2 uttag kvar
  • Om kvarvarande antal uttag = 0 och om det saknas värde för parametern Slutexpedierat (som styrs av farmaceut) får det nya receptet status "Slutexpedierat". (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)
  • Om kvarvarande antal uttag > 0 och om det saknas värde för parametern Slutexpedierat (som styrs av farmaceut) får det nya receptet status "Korrigerat".
    (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)
  • Då expedierande farmaceut markerat receptet som slutexpedierat får det nya receptet status "Slutexpedierat". Antal kvarvarande uttag
    justeras dock inte. (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)
  • Då expedierande farmaceut markerat receptet som "ej slutexpedierat" får det nya receptet status "Korrigerat". Nytt värde för Antal kvarvarande uttag sätts till 1 om Antal kvarvarande uttag < 1.
    (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)

Tjänsten KorrigeraReceptDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.10 Makulera recept i Receptdepå djur via farmaceut

E-hälsomyndigheten har en tjänst för makulering av e-recept i Receptdepå djur via farmaceut.

Farmaceut får endast makulera recept i Receptdepå djur i samråd med förskrivare eller djurägare då någon av dessa begärt att en makulering ska utföras.

Vid makulering som gjorts av en farmaceut av ett e-recept i Receptdepå djur ska orsak till makulering anges samt signering av behörig farmaceut utföras.

Förskrivaren kan makulera direkt via vårdsystem, detta förfarande beskrivs i Handbok för vårdaktörer DJUR.


6.3.10.1 Tjänsteanrop

Makulera recept i Receptdepå djur via farmaceut

Recept kan makuleras via tjänsten av behörig farmaceut om djurägare eller förskrivare begärt detta.

Vid anrop av tjänsten ska orsak till makuleringen anges.

Tjänsten levererar information om makuleringen godkändes eller inte.

Recept i Receptdepå djur kan makuleras för kunder med personnummer eller organisationsnummer. Recept med födelsedatum måste skrivas ut och sedan makuleras som pappersrecept.

Recept med status "Nytt", "Korrigerat" eller "Uttag kvar" kan makuleras.

Saknas samtycke i FOLK avseende samtycke till att lagra kundens recept i Receptdepå djur kan receptet inte makuleras. För makulering måste i detta fall receptet skrivas ut och receptoriginalet i pappersform makuleras sedan av behörig farmaceut enligt gällande rutiner.

Efter makulering får receptet status "Makulerad" (av farmaceut) i Receptdepå djur.
(se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)

Tjänsten MakuleraReceptDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


Upphäva makulering av recept i Receptdepå djur via farmaceut

Om makuleringen upphävs får receptet status "Uttag kvar" i Receptdepå djur. (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR).


6.3.11 Skriv ut receptoriginal från Receptdepå djur

E-hälsomyndigheten tillhandahåller en tjänst som skapar ett PDF-underlag för utskrift av ett receptoriginal och dess 2D-kod. 2D-koden innehåller bland annat veterinärnumret från Receptdepå djur. Djurägare är de enda som kan begära utskrift av receptoriginal.

Utskriften ska göras på förtryckt receptblankett enligt HSLF FS 2019:32).

Tjänsten tillhandahåller även komplett korrigerings- och expeditionshistorik för receptet.

Kunden kan begära en utskrift på ett öppenvårdsapotek. Apoteksaktören måste säkerställa att kund är behörig att erhålla utskrivet receptoriginal.


6.3.11.1 Tjänsteanrop

Skriv ut receptoriginal från Receptdepå djur

Vid anrop av tjänsten är det obligatoriskt att ange en kommentar avseende varför utskrift av receptoriginal görs.

Tjänsten levererar en PDF-rapport innehållande receptoriginal och dess 2D-kod samt eventuell korrigeringsinformation och expeditionshistorik.

Tjänsten levererar även komplett recept- och uttagsinformation, denna information ingår inte i PDF-rapporten. Möjlighet finns för apoteksaktör att skriva ut detta separat.

Recept med status "Nytt", "Korrigerat" och "Uttag kvar" kan skrivas ut som receptoriginal.

Receptet får efter utskrift status "Utskrivet" i Receptdepå djur och kan inte längre expedieras från Receptdepå djur.(se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)

Utskriftsunderlaget i form av PDF-rapport får inte lagras i expedierande system.

Tjänsten SkrivUtReceptoriginalDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


Skriv ut receptkopia från Receptdepå djur

Om utskriften av receptoriginal av någon anledning misslyckas kan en utskrift av en receptkopia göras.

Endast det apotek som har gjort utskrift av receptoriginal kan skriva ut en receptkopia. Receptkopia kan skrivas ut inom tre dygn från datum för utskrift av receptoriginal.

Samma tjänst nyttjas som vid utskrift av receptoriginal. Receptet skrivs ut på förtryckt receptblankett men märks med "Receptkopia" i PDF-rapport.

Recept med status "Utskrivet" skrivs ut som receptkopia.

Tjänsten SkrivUtReceptoriginalDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).

Layout och innehåll för utskrivet receptoriginal beskrivs i Beskrivning av blanketter DJUR.


6.3.12 Backa försäljningstransaktion

E-hälsomyndighetens tjänst för inrapportering av försäljningsinformation nyttjas även vid behov av att kreditera en försäljningstransaktion.

Är det så att berörd försäljningstransaktion inte är inrapporterad via tjänsten, ska backningen utföras internt i expedierande system innan eventuell justerad försäljningsinformation inrapporteras. Endast tidigare inrapporterad försäljningsinformation kan krediteras via tjänsten.

Kreditering av en försäljningstransaktion kan till exempel vara aktuellt i samband med återköp eller när felaktig försäljningsinformation inrapporterats för en receptexpedition.

Det är apoteksaktörens ansvar att bedöma när det finns befogat behov av att backa en försäljningstransaktion.

Innan backning måste ett nytt expeditions-id hämtas som ska nyttjas vid anrop av tjänsten vid backning av försäljningstransaktion. Se 6.3.6.3 Tjänsteanrop.

Aktören kan välja att enbart kreditera en försäljningstransaktion eller gå vidare och backa ytterligare inom receptexpeditionen.


6.3.12.1 Tjänsteanrop

Kreditera försäljningstransaktion

Vid anrop av tjänsten för att kreditera en försäljningstransaktion ska bland annat krediteringens expeditions-id, försäljningsinformation, förskrivarinformation, varuinformation, behandlingsinformation, djurslagskod samt kundinformation anges. Alla värden avseende belopp och antal enheter av varan ska vara negativa. I övrigt ska samma värden anges som vid inrapporteringen, förutom de parametrar som är unika för det specifika tjänsteanropet.

Om något fel detekteras i angiven data levereras felinformation om detta.

Se även bilaga Rapportering.

Tjänsten UppdateraForsaljningOppenvardForskrivning specificeras i FOTA - Funktionsspecifikation (17.1).


6.3.13 Backa receptexpedition

E-hälsomyndigheten har tjänster för backning av hela eller delar av en receptexpedition.

För djurrecept är det endast aktuellt att backa uttag inom en receptexpedition.

Det är apoteksaktörens fulla ansvar att backning av en receptexpedition görs på ett korrekt sätt. Detta avser vilka delar som backas inom en receptexpedition, i vilken ordning olika tjänster för backning anropas samt vilka parametrar som anges vid anrop av tjänster för backning.

För att backning ska kunna göras inom en receptexpedition får det inte finnas någon inrapporterad försäljningsinformation för expeditionen, om detta är fallet måste denna backas först.


6.3.13.1 Backa/kreditera uttag i Receptdepå djur

E-hälsomyndigheten har en tjänst för backning av uttag i Receptdepå djur. Backning av uttag benämns som kreditering om försäljningstransaktion rapporterats.

För att backning eller kreditering av uttag ska kunna utföras måste denna baseras på uttag med uttagsstatus "Godkänt" i Receptdepå djur.

I samband med godkännande av Expedition erhålles uttags-id:n för nya uttag i Receptdepå djur, dessa uttags-id:n tillsammans med expeditions-id:n nyttjas för att kunna backa/kreditera ett specifikt uttag i Receptdepå djur.

Om försäljningstransaktion rapporterats i samband med expedition av aktuellt uttag måste även ett nytt expeditions-id hämtas för att korrekt kreditering av uttaget ska göras.

Backning/kreditering av uttag kan endast göras från den apoteksaktör, alternativt från det apotek, som genomfört receptexpeditionen beroende på systemlösning.

6.3.13.2 Tjänsteanrop

Backa/kreditera uttag i Receptdepå djur

Endast uttag med status "Godkänt" kan backas/krediteras i Receptdepå djur.

Vid anrop av tjänsten ska bland annat expeditions-id:n och uttags-id anges. Det krävs inte något nytt expeditions-id för att backa ett uttag, här nyttjas endast receptexpeditionens expeditions-id:n. Vid kreditering av uttag krävs dock nytt expeditions-id.

Tjänsten levererar information om backning/kreditering godkänts eller inte, samt receptinformation för berört recept.

Backning/kreditering av uttag kan göras för recept i Receptdepå djur med status "Uttag kvar", "Slutexpedierat", "Historik" (om gällande receptversion har status "Korrigerat", "Uttag kvar", "Slutexpedierat" eller "utgånget" (inom innevarande+2 dygn)) eller "Utgånget" (inom innevarande dygn + 2 dygn).

Ett uttag kan backas/krediteras även om det finns senare uttag registrerade på berört recept.

Följande information tillförs/beräknas på receptet i Receptdepå djur:

  • Receptets kvarvarande totalmängd beräknas baserat på expedierad mängd för backat/krediterat uttag.
  • Kvarvarande antal uttag beräknas enligt:
    Kvarvarande totalmängd/mängd per uttag där mängd per uttag =
    antal förpackningar x förpackningsmängd.

    Överstiger kvarvarande totalmängd i förhållande till mängd per uttag 12 % avrundas antal uttag uppåt. I annat fall avrundas antal uttag nedåt.

    Exempel:
    0.00 - 0.12 ger 0 uttag kvar
    0.13 - 1.12 ger 1 uttag kvar
    1.13 - 2.12 ger 2 uttag kvar
  • Om kvarvarande antal uttag > 0 får receptet status "Uttag kvar", detta gäller recept som har status "Uttag kvar", "Slutexpedierat". Recept med status Utgånget (210) behåller sin status.
  • Om uttag backas/krediteras mot en receptversion med status "Historik" uppdateras status för gällande receptversion till status "Uttag kvar".
    Undantaget om gällande receptversion har status "Utgånget" vilken behåller sin status i detta fallet.
  • Backade/krediterade uttag erhåller uttagsstatus "Borttaget".
    Kreditering av uttag får enbart genomföras om Datum för uttag-id som ska krediteras >= aktuellt datum - 2 månader.

Tjänsten TaBortUttagDjur specificeras i RRD - Funktionsspecifikation (17.1).


6.4 Receptexpedition - pappers-, telefon- och faxrecept

Receptexpedition utanför Receptdepå djur utifrån pappers, fax- eller telefonrecept ska göras genom att expedierande system nyttjar vissa av de tjänster som E-hälsomyndigheten tillhandahåller för receptexpedition.

Alla krav vad gäller spårbarhet av receptexpedition kvarstår liksom krav på lagring av receptexpedition i expedierande system.

6.4.1 Översikt avseende receptunderlag för tjänst inom receptexpeditionsprocessen

Nedan följer en översikt över vilka typer av receptunderlag som i samband med receptexpedition berörs av E-hälsomyndighetens tjänster (rubriker inom tjänsteanrop):

Registrera pappersrecept i Receptdepå djur

  • Pappersrecept

Hämta kundinformation

  • Alla receptunderlag

Uppdatera kundinformation

  • Alla receptunderlag

Sök och hämta aktuella recept

  • Recept i Receptdepå djur

Sök och hämta icke aktuella recept

  • Recept i Receptdepå djur

Hämta direktadresserade recept

  • Recept i Receptdepå djur

Hämta information om förskrivare

  • Alla receptunderlag

Expeditions-id

  • Alla receptunderlag

Kontroll av expedition

  • Pappers-, telefon- och faxrecept

Expedition av recept i Receptdepå djur

  • Recept i Receptdepå djur

Utskrift av "Mina sparade djurrecept"

  • Recept i Receptdepå djur

Uppdatera försäljningsinformation

  • Alla receptunderlag

Korrigera recept i Receptdepå djur

  • Recept i Receptdepå djur

Makulera recept i Receptdepå djur via farmaceut

  • Recept i Receptdepå djur

Skriv ut receptoriginal från Receptdepå djur

  • Recept i Receptdepå djur

Skriv ut receptkopia från Receptdepå djur

  • Recept i Receptdepå djur

Backa försäljningstransaktion

  • Alla receptunderlag

Backa/kreditera uttag i Receptdepå djur

  • Recept i Receptdepå djur

6.5 Beskrivning av Tillståndsdiagram för Receptdepå djur

Tillståndsdiagrammet för Receptdepå djur beskriver recepts och uttags tillstånd samt dess tillståndsövergångar enligt UML-format. (se bilaga Tillståndsdiagram Receptdepå DJUR)

De tillståndsövergångar (pilar) som styrs av E-hälsomyndighetens tjänster, för expedierande system, inom receptexpeditionsprocessen beskrivs vid respektive delprocess ovan.

Dock finns det ett antal tillståndsövergångar som inte kan påverkas via expedierande system, dessa pilar beskrivs nedan då detta kan vara av intresse för att förstå receptets och uttagens hela livscykel.

6.5.1 Tillståndsövergångar som ej påverkas av expedierande system

Beskrivning av tillståndsövergångar (pilar) vilka ej påverkas via expedierande system:

  • Pilen från Start till status "Avvisat": Nytt förskrivet e-recept avvisas vid NEF-kontroll. (NEF=Nationellt e-receptformat)
  • Pilen från Start till status "Nytt": Nytt förskrivet e-recept accepteras vid NEF-kontroll.
    Observera att detta är samma pil som nämns i delprocess Nytt recept ovan, dock gäller det manuell registrering av recept.
  • Pilen från Start till status "Makulerat av förskrivare": Förskrivet e-recept är makulerat av förskrivare.
  • Pilen från Start till status "Spärrat": Förskrivet e-recept är spärrat av E-hälsomyndighetens system. Om receptet låses upp övergår det i status "Uttag kvar" via pil från "Start" till "Uttag kvar".
  • Pilen från "Expedierbara" till status "Utgånget": Kunds recept får ny status då förskrivningsdatum är > 12 månader från aktuellt datum alternativ att inget uttag är gjort innan datum för första uttag på receptet.
  • Pilar från "Ej expedierbara" till Slut: Kunds recept rensas bort enligt E-hälsomyndighetens gallringsregler.
  • Pilen från "Uttag" till Slut: Kunds uttag rensas bort enligt E-hälsomyndighetens gallringsregler.


7 Stödregister till receptexpedition

Detta kapitel beskriver stödprocesser som tillhandahåller information till stöd för receptexpedition där apoteksaktörerna är involverade i att administrera, ta emot eller tillhanda information.

7.1 Tillhandahålla information om försäljningsställen - Expeditionsställeregister (EXPO)

EXPO innehåller information om i första hand apotek som har tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek av Läkemedelsverket.

Apotek som hanterar e-recept till djur ska i tjänsterna för att skapa och uppdatera apotek ange detta.

För hantering av information gällande försäljningsställen hänvisas till bilaga EXPO och bilaga EXPO - Funktionsspecifikation (17.1).


7.2 Tillgång till varuinformation - VARA - Nationellt produkt-och artikelregister.

För hantering av information gällande varuinformation hänvisas till VARA - Nationellt produkt- och artikelregister.


7.3 Fördjupning av vissa verksamhetsrelaterade områden som är specifika för e-recept för djur.

Här beskrivs delar avseende e-recept som är relevanta att beskriva ytterligare. Vissa av dessa delar är unika för e-recept för djur och återfinns inte i processen för elektroniska humanrecept.

7.3.1 Kundtyper

Ett e-recept förskrivs alltid till en djurägare/djurföreträdare, dessa kan vara av tre olika kundtyper:

1. Kundtyp = PNR (Personnummer):
Detta gäller privata djurägare med giltigt personnummer.
Detta gäller även professionella djurägare med enskild firma där organisationsnummer är identiskt med djurägarens personnummer.

2. Kundtyp = FDA (Födelsedatum):
Detta gäller privata djurägare utan giltigt personnummer. Här sker förskrivning mot djurägarens födelsedatum. Denna typ av recept måste direktadresseras till ett specifikt apotek.

Vid expedition av e-recept måste receptet först skrivas ut för att sedan expedieras i pappersform.

3. Kundtyp = ORG (Organisationsnummer):
Detta gäller professionella djurägare (ej enskild firma) med korrekt organisationsnummer.

Med korrekt organisationsnummer avses att detta har en korrekt struktur enligt regelverket för organisationsnummer, ingen kontroll utförs avseende om organisationsnumret är registrerat hos skatteverket.

7.3.2 Djuridentitet

Djuridentitet i ett e-recept anges i form av id-typ och namn.

Typen av djurid avser individ, grupp eller besättning.

Namnet anges i fritextform, avser förskrivningen flera individer, grupper eller besättningar särskiljs dessa med kommatecken.

För ytterligare information om djuridentitet hänvisas till bilaga E-hälsomyndighetens Begreppskatalog.

7.3.3 Djurslag

Djurslagskoder som nyttjas vid förskrivning av djurrecept. Dessa koder ägs och definieras av Statens Jordbruksverk (SJV).

För ytterligare information om djurslagkoder hänvisas till bilaga Beskrivning av Djurslagskoder.

7.3.4 Karens

Karens i ett e-recept anges i form av karenstyp och karenstid i antal dygn.

Karenstyperna är Honung, Mjölk, Slakt och Ägg. Upp till två olika karenstyper kan anges i ett e-recept.

Karenstid anges i antal dygn från senaste behandling och kan maximalt vara 365 dygn. Livstids karens anges som fritext i e-receptets doseringsanvisning samt i karenstidsfältet ska anges 365 dygn.

7.3.5 Licenser

Licenser beskrivs i VARA - Nationellt  produkt- och artikelregister.

7.3.6 Beställning vid förskrivning (direktadresseras till ett specifikt apotek)

Djurägare och apoteksaktör kan, om man så vill, etablera en affärsrelation för att kunna nyttja ett e-recepts specifika beställningsinformation.

Finns det ingen aktuell affärsrelation eller om exempelvis förskriven vara är restnoterad, kan djurägaren välja att få ett e-recept innehållande beställningsinformation expedierat från valfritt apotek.

Ett e-recepts beställningsinformation är alltid angiven av veterinär på uppdrag av djurägaren, dock gäller detta endast djurägare med giltigt personnummer alternativt korrekt organisationsnummer. Denna typ av recept måste alltid direktadresseras till ett specifikt apotek med vilket djurägaren har en aktuell affärsrelation med.

Beställningsinformationen består i praktiken av att en leveransadress till djurägaren alternativt ett utlämnande apotek är angivet i e-receptet.

Det specifika apoteket som veterinären direktadresserat e-receptet till expedierar och skickar paketet med varor till djurägaren alternativt skickas paketet till det utlämnade apoteket.

Djurägaren måste i dessa fall känna till vilket specifikt apotek som skall ta emot e-receptet samt vilket apotek som varorna skall utlämnas från. Detta är information som djurägaren erhållit i samband med att en affärsrelation etablerats med en apoteksaktör.

Ett e-recept som innehåller beställningsinformation kan sökas upp i Receptdepå djur av det direktadresserade apoteket. Detta apotek genomför åtgärder enligt avtal med aktuell djurägare, exempelvis expedition, hemskickning samt fakturering.

Beställning vid förskrivning ger apoteksaktörer möjligheten att erbjuda sina kunder extra tjänster i samband med expedition av e-recept om man så vill.

7.3.7 Legitimationsregistret FORS

E-hälsomyndigheten inhämtar varje dygn uppgifter från Statens Jordbruksverk som utgör underlag för E-hälsomyndighetens legitimationsregister FORS över behöriga veterinärer. Endast veterinärer kan förskriva recept för djur. Utfärdarkategori enligt NEF/Receptdepå djur är VET vilket motsvarar yrkeskod VT.

Följande information finns i FORS över behöriga veterinärer:

  • Yrkeskod. Är alltid veterinär.
  • Veterinärnummer (gäller även veterinärkandidat). För närvarande upp till 4-ställigt löpnummer som ägs och hanteras av Statens Jordbruksverk.
  • Namn på veterinär. Adress och telefonnummer till veterinärs arbetsplats saknas då dessa uppgifter inte finns i Jordbruksverkets veterinärregister, dessa uppgifter är dock obligatoriska i ett e-recept.
  • Personnummer veterinär
  • Datum för tillfällig förskrivningsrätt (gäller endast veterinärkandidat). Veterinärkandidat finns kvar i FORS även efter det att tillfällig förskrivningsrätt gått ut och inte ersatts av normal förskrivningsrätt.
  • Datum för deslegitimering.
  • Datum för avliden veterinär.
  • Datum inskränkt förskrivningsrätt teknisk sprit. Finns datum angivet gäller inskränkning
  • Datum inskränkt förskrivningsrätt narkotika. Finns datum angivet gäller inskränkning

Alla e-recept genomgår kontroll (enligt AFF) för att via angivet veterinärsnummer säkerställa förskrivande veterinärs behörighet.


8 Informations- och IT-säkerhet

Bilaga Säkerhetskrav på extern part som ansluter till eHälsomyndighetens tjänster beskriver E-hälsomyndighetens krav på informations- och IT-säkerhet.

Nedan beskrivs krav på behörighetshantering för att använda olika tjänster för receptexpedition.


8.1 Behörighet att använda olika tjänster

Gäller för 16.1: I bilaga Extern Kravspecifikation E002 Behörighetsstyrning 16.1 finns en behörighetsmatris som detaljerat beskriver vilka tjänster som respektive roll ska använda.

Gäller för 17.1: I bilaga Extern Kravspecifikation E002 Behörighetsstyrning 17.1 finns en behörighetsmatris som detaljerat beskriver vilka tjänster som respektive roll ska använda.


9 Spårbarhet

För information avseende spårbarhet hänvisas till bilaga Receptexpeditionsprocessen.


10 Revisionshistorik

Utgåva

Datum

Kommentar

10.0

2014-04-23

Apotekens Service har bytts ut mot eHälsomyndigheten.

3, förtydligat vad som inte är tillåtet i expeditionssystem.

Figur 2 med tillhörande legend har uppdaterats.

6.3.1.1, ersatt RRD med Receptdepå djur.

6.3.2.1, ersatt RR med Receptdepå djur.

6.3.2.4, ersatt text med en hänvisning till bilagan Hantering av samtycken på eHälsomyndigheten.

6.3.4.1, förtydligat eHälsomyndighetens Förskrivarregister för veterinärer.

6.3.8.1, förtydligat eHälsomyndighetens krav på receptexpedition av djurrecept.

6.3.12, förtydligande gällande backa försäljningstransaktion.

6.3.12.1, förtydligande gällande kreditera försäljningstransaktion.

8.1, ersatt texten med en hänvisning till bilagan Extern kravspecifikation E002 Behörighetsstyrning.

Kapitel 10 stödprocesser har tagits bort, relevant information finns i kapitel 7.

11.0

2014-10-13

Ensat begrepp PDF-rapport i hela dokumentet.

7.2, Nytt namn på rubriken.

​12.0 ​2016-04-19 ​Ny figur 2 Tagit bort loggan.
​13.0 ​2017-10-17 ​8.1 Lagt till Behörighetsstyrning för 17.1
​14.0 ​2019-02-15 Ändrat förskrivarkod till veterinärnummer
5.2 Uppdaterat lagrum till dataskyddsförordningen
6.3.1.2 Lagt till att nu finns möjlighet att lägga till användar-id för tidigare expeditioner och expedierande apoteks GLN-kod
6.3.2.2 I tabell 1 och tabell 2: Status Spärrad (216) implementerad
6.3.9.1, 6.5.1 Uppdaterat korrigerbara recept
6.3.11 Uppdaterat föreskrift
7.3.4 Förtydligat hur livstids karens ska hanteras
6.3.1.2, 6.3.6.3, 6.3.9.1, 6.3.13.2 Absolut expeditionsintervall borttaget
​14.1 ​2019-05-10 ​Uppdaterat länkarna till den tekniska informationen.
​15.0 ​2020-04-06 Redaktionella ändringar, ny stavning E-hälsomyndigheten
​6.3.11 Uppdatering föreskrift
7.3.7 Redaktionella ändringar, uppdatering av text

 



[1] Med kund avses i denna handbok alltid apoteksaktörens kund.

[2] Fortsättningsvis används hakparanteser [ … ] i handboken för att markera text som är preliminär och kommer att förändras i kommande utgåva.

[3] Dessa recept är engångsrecept med speciella regulatoriska förutsättningar.

[4] Alla korsreferenser inom dokumentet är klickbara.

[5] Detta blir egentligen bara tydligt vid distanshandel och underförstått vid handel i butik, men är ett grundläggande moment i all affärskommunikation.

[6] Observera att det ej är tillåtet att använda de folkbokföringsuppgifterna som hämtas upp för att t.ex. bygga upp ett eget kundregister. Uppgifterna får endast användas i samband med en receptexpedition.