​​​​​


NEF - E-recept djur

Beskrivning av tjänster för förskrivning av e-recept för djur och makulering av e-recept för djur.

 

1 Inledning

1.1 Syfte

Syftet med denna sida är att ge en beskrivning av hur intressenter ska nyttja E-hälsomyndighetens meddelandetjänster för förskrivning av e-recept för djur och makulering av e-recept för djur.


1.2 Målgrupp

Målgrupp för denna sida är vårdgivare med IT-system som nyttjar E-hälsomyndighetens tjänster samt systemleverantör som utvecklar eller förvaltar dessa IT-system​.​

1.3 Informationsnivå

Allmän information.

1.4 Bakgrund

Nationellt e-receptformat (NEF) bygger på en europeisk hälso- och sjukvårdsstandard (ENV 13607), med tillhörande verksamhetsregler för att säkerställa hanteringen och kvalitén av e-recept i Sverige.

Format och verksamhetsreglerna styr vad som är tillåtet att skicka med i e-receptet och kontrollerna säkerställer att informationen som lagras i Receptdepå djur är korrekt.

Tjänsterna för e-recept och makulering av e-recept samt dess tillhörande dokumentation har tagits fram av en nationell samverkansgruppering och förvaltas av E-hälsomyndigheten.​


1.5 Avgränsningar och förutsättningar

Elektroniskt djurrecept benämns fortsättningsvis e-recept i detta dokument, när e-recept human nämns så tydliggörs det att det är e-recept human som avses.

Vad det gäller regelverk för till exempel förskrivning samt receptexpedition av djurrecept innehåller handboken endast de krav     E-hälsomyndigheten har på vårdaktörerna för att de ska kunna nyttja dessa meddelandetjänster och informationsresurser på ett korrekt och säkert sätt.

Generella krav för förskrivning av djurrecept beskrivs inte. 

Referenser till lagar och regelverk är endast informativa.

Detta dokument kan komma att ändras vid till exempel lagförändringar, tillkomst av nya lagar och regelverk. Detta kan därmed även leda till ändringar i specifikationer och i utformningen av de tekniska tjänsterna.


1.6 Definition av begrepp och tekniska termer

Centrala begrepp definieras i E-hälsomyndighetens Begreppskatalog.

1.6.1 Läkemedelsverket

De uppgifter som återfinns på ett elektroniskt recept ska följa de regler och bestämmelser som gäller för ett ”pappersrecept”. Läkemedelsverket ansvarar för godkännande och kontroll av läkemedel, naturläkemedel och medicintekniska produkter.

Grunden för den svenska läkemedelslagstiftningen finns i läkemedelslagen (1992:859). Lagen är en ramlag med principer för hur läkemedelsområdet skall regleras. I läkemedelslagen finns regler om hur tillsyn och kontroll ska bedrivas och även straffbestämmelser. Regeringen har i Läkemedelsförordningen (1992:1752) utvecklat principerna från läkemedelslagen och gett Läkemedelsverket rätt att meddela föreskrifter för att detaljreglera området. Läkemedelsverkets föreskrifter publiceras i Läkemedelsverkets författningssamling (LVFS/HSLF-FS). 

1.6.2 Jordbruksverket

Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbruks- och livsmedels­politiska området och har ett samlat sektorsansvar för jordbruk och trädgård. Landets distriktsveterinärer utgör en betydande del av organisationen.

Jordbruksverket har centralt ansvar för tillsynen över veterinärerna, medan den regionala tillsynen sköts av länsstyrelserna (länsveterinärerna).​


2. Meddelandetyper

Det finns olika XML-meddelandetyper för hantering av elektronisk förskrivning och makulering av e-recept:

  • E-receptmeddelande

  • E-recept Makulering (Makuleringsbegäran)

  • Applikationskvittens (Aperaker för e-recept samt makulering)

Dessa defineras i XML-scheman (XSD-filer) och beskrivs i XML-specifikationer. Dessa finns närmare beskrivna i NEF - Implementationsguide.

djur fig 4.png

Figur 1 Nyttjande av XML-scheman vid förskrivning och makulering av e-recept



3. Fördjupning av vissa verksamhetsrelaterade områden för e-recept för djur.

Här beskrivs delar avseende e-recept som är relevanta att beskriva ytterligare. Vissa av dessa delar är unika för e-recept djur och återfinns inte i processen för e-recept human.

3.1 Kundtyper

Ett e-recept förskrivs alltid till en djurägare/djurföreträdare, dessa kan vara av tre olika kundtyper:

  1. PNR (Personnummer):
    Detta gäller privata djurägare med giltigt personnummer.
    Detta gäller även professionella djurägare med enskild firma där organisationsnummer är identiskt med djurägarens personnummer. 
  2. FDA (Födelsedatum):
    Detta gäller privata djurägare utan giltigt personnummer. Här sker förskrivning mot djurägarens födelsedatum. Denna typ av recept måste direktadresseras till ett specifikt apotek.
    Vid expedition av e-recept måste receptet först skrivas ut för att sedan expedieras i pappersform.
  3. ORG (Organisationsnummer):
    Detta gäller professionella djurägare (ej enskild firma) med korrekt organisationsnummer.
    Med korrekt organisationsnummer avses att detta har en korrekt struktur enligt regelverket för organisationsnummer. Ingen kontroll utförs avseende om organisationsnumret är registrerat hos skatteverket.


3.2 Djuridentitet

Djuridentitet i ett e-recept anges i form av id-typ och namn. Typen av djurid avser individ, grupp eller besättning.

Namnet anges i fritextform. Avser förskrivningen flera individer, grupper eller besättningar särskiljs dessa med kommatecken.

För ytterligare information om djuridentitet hänvisas till E-hälsomyndighetens Begreppskatalog.


3.3 Karens

Karens i ett e-recept anges i form av karenstyp och karenstid i antal dygn.

Karenstyperna är Honung, Mjölk, Slakt och Ägg. Upp till två olika karenstyper kan anges i ett e-recept.

Karenstid anges i antal dygn från senaste behandling och kan maximalt vara 365 dygn. 

Livstids karens anges som fritext i e-receptets doseringsanvisning, samt att i karenstidsfältet ska anges 365 dygn.


3.4 Förskrivning av licenspreparat

Förskrivning av licenser beskrivs i VARA.


3.5 Beställning vid förskrivning (direktadresseras till ett specifikt apotek)

Djurägare och apoteksaktör kan etablera en affärsrelation för att kunna nyttja ett e-recepts specifika beställningsinformation. Ett e-recepts beställningsinformation är alltid angiven av veterinär på uppdrag av djurägaren, dock gäller detta endast djurägare med giltigt personnummer alternativt korrekt organisationsnummer. Denna typ av recept måste alltid direktadresseras till ett specifikt apotek med vilket djurägaren säger sig ha en aktuell affärsrelation.

Beställningsinformationen består i praktiken av att en leveransadress till djurägaren alternativt ett utlämnande apotek är angivet i e-receptet.

Det specifika apoteket som veterinären direktadresserat e-receptet till expedierar och skickar paketet med varor till djurägaren alternativt skickas paketet till utlämnande apotek.

Djurägaren måste i dessa fall känna till vilket specifikt apotek som ska ta emot e-receptet samt vilket apotek som varorna ska utlämnas från. Detta är information som djurägaren erhållit i samband med att en affärsrelation etablerats med en apoteksaktör.

Ett e-recept som innehåller beställningsinformation kan sökas upp i Receptdepå djur av det direktadresserade apoteket. Detta apotek genomför åtgärder enligt avtal med aktuell djurägare, exempelvis expedition, hemskickning samt fakturering.

Beställning vid förskrivning ger apoteksaktörer möjligheten att erbjuda sina kunder extra tjänster i samband med expedition av e-recept om man så vill.


3.6 Veterinärregister

E-hälsomyndigheten inhämtar dygnsvis uppgifter från Statens Jordbruksverk (SJV) som utgör underlag för E-hälsomyndighetens legitimationsregister över behöriga veterinärer. All information avseende behöriga veterinärer som E-hälsomyndigheten erhåller från Statens Jordbruksverk hanteras konfidentiellt enligt gällande regelverk.

Följande information finns i E-hälsomyndighetens legitimationsregister över behöriga veterinärer:

  • Yrkeskod
    Är alltid veterinär

  • Förskrivarkod (gäller även veterinärkandidat)
    För närvarande upp till 4-ställigt löpnummer som ägs och hanteras av Jordbruksverket.

  • Namn på veterinär
    Adress och telefonnummer till veterinärs arbetsplats är inte med då dessa uppgifter inte finns i SJV:s veterinärregister, dessa uppgifter är dock obligatoriska i ett e-recept.

  • Personnummer veterinär

  • Datum för tillfällig förskrivningsrätt (gäller endast veterinärkandidat)
    Veterinärkandidat finns kvar i legitimationsregistret även efter det att tillfällig förskrivningsrätt gått ut och inte ersatts av normal förskrivningsrätt.

  • Datum för deslegitimering

  • Datum för avliden veterinär

  • Datum inskränkt förskrivningsrätt teknisk sprit
    Finns datum angivet gäller inskränkning

  • Datum inskränkt förskrivningsrätt narkotika
    Finns datum angivet gäller inskränkning

Alla e-recept genomgår kontroller i Automatisk Format- och författningskontroll (AFF-kontroll) för att via angiven förskrivarkod säkerställa förskrivande veterinärs behörighet.


4 Tillståndsdiagram för Recept djur​

4.1 Beskrivning av Tillståndsdiagram för Recept djur

Tillståndsdiagrammet beskriver ett e-recepts recept- och uttagstillstånd samt dess tillståndsövergångar enligt UML-format.

Tillståndsdiagrammet finns i Tillståndsdiagram Receptregister DJUR.

De flesta tillståndsövergångar (pilar) styrs av E-hälsomyndighetens tjänster avseende receptexpediering på apotek.

Dock finns det ett antal tillståndsövergångar som kan vara relevanta att nämna som påverkas av vårdsystem.

Tillståndsövergångar som påverkas av vårdsystem

Beskrivning av tillståndsövergångar (pilar) vilka påverkas via vårdsystem:

  • Pilen från Start till status ”Avvisat”: Nytt förskrivet e-recept avvisas vid NEF-kontroll.

  • Pilen från Start till status ”Nytt”: Nytt förskrivet e-recept accepteras vid NEF-kontroll.

  • Pilen från Start till status ”Makulerat av förskrivare”: E-recept är makulerat av förskrivare.

Det finns även en tillståndsövergång som styrs av E-hälsomyndigheten:

  • Pilen från Start till status ”Spärrat”: E-recept är spärrat av E-hälsomyndighetens system.                                                Ett e-recept  kan spärras på två olika sätt, vid misslyckad makulering från förskrivare och om beslut att sätta spärr vid felaktiga recept. Om receptet låses upp övergår det i status ”Uttag kvar” via pil från ”Start” till ”Uttag kvar”.


5. Djurslagskoder

Se Beskrivning av djurslagskoder.


6. Verksamhetsregler – e-receptmeddelande

Verksamhetsregler för e-receptmeddelande för djur beskrivs i NEF - Verksamhetsregler för nationellt e-receptformat djur.


7. Automatisk format- och författningskontroll (AFF)

Syftet med Automatisk format- och författningskontroll (AFF) är primärt att säkerställa ett meddelandes kvalitet innan de hanteras i Receptdepå djur.  Automatisk format- och författningskontroll består av ett antal kontrollpunkter som var och en utgör en specifik kontroll av ett XML-meddelandes innehåll. Varje enskild kontrollpunkt resulterar i antingen en acceptans, en acceptans med varning eller en avvisning. 

Brister i ett e-recept som bedöms som ringa och som kan korrigeras av farmaceut klassificeras som ”accepterad med varning” medan övriga brister klassificeras som avvisning.

E-recept som blivit accepterade eller accepterade med varning kategoriseras som expedierbara. Avvisade recept kategoriseras som ej expedierbara. Kontrollsamling avseende förskrivning av e-recept benämns AFF-NEF. Kontrollsamling avseende makulering av e-recept benämns AFF-MAK.

För ytterligare information hänvisas till NEF - Riktlinjer kvittenshantering.


8. Anslutning till tjänsterna

Anrop av webbtjänster beskrivs i NEF - PIRR anrop av webbtjänster. Dokumentet ger en beskrivning av hur webbtjänster ska anropas i E-hälsomyndighetens system Partneringångar för Receptregistret (PIRR). PIRR består av en webbtjänst (web service) som exponerar tjänster för e-recept.


9. Informations- och IT-säkerhet

Vid elektronisk förskrivning av läkemedel, förmånsberättigade artiklar eller teknisk sprit ska det säkerställas att överföringen av uppgifter sker på ett säkert och korrekt sätt. 

10. Register som ska nyttjas vid förskrivning av e-recept

Detta kapitel beskriver register som E-hälsomyndigheten tillhandahåller och ska nyttjas i samband med förskrivning av e-recept.

10.1 Apotekslistan DJUR

Vid förskrivning behöver förskrivare i vissa sammanhang kunna adressera ett e-recept till ett angivet apotek, till exempel då en djurägare inte har ett fullständigt personnummer. Vid mottagningen av e-receptet sker en validering mot E-hälsomyndighetens Expeditionsställeregister (EXPO) att apoteket (GLN-koden) receptet adresseras till finns i EXPO samt är godkänt och aktivt. Ingen kontroll görs om apoteket kan hantera e-djurrecept. Att e-recept adresseras till ett apotek som kan hantera e-djurrecept ansvarar respektive vårdssystem för.

För att veterinärer ska kunna adressera e-receptet direkt till ett apotek krävs att veterinären i sitt vårdsystem har tillgång till de apotek som har tillstånd av Läkemedelsverket att bedriva apoteksverksamhet kan hantera e-recept för djur och är aktiva.

apotekslista_js_djur, (Fullständigt namn: apotekslista_js_djur_YYYY_MM_DD_TT_MM_SS.txt, där YYYY=år, MM=månad, DD=dag, TT=timmar, MM=minuter, SS=sekunder då listan skrevs ut.), exporteras från EXPO och tillhandahålls till vårdsystem via en sftp-plats. Det är väldigt viktigt att de apotek som kan hantera e-djurrecept särskiljs i respektive vårdsystem. Markering om ett specifikt apotek kan hantera e-djurrecept finns i apotekslista_js_djur. För att få tillgång till apotekslista_js_djur beställer vårdgivaren ett sftp-abonnemang via en blankett från E-hälsomyndigheten webbplats.

En ny apotekslista_js_djur publiceras dagligen på sftp-arean.

Apotekslistan finns beskriven i bilaga Postbeskrivning apotekslista_js_djur.

Följande termer exporteras till apotekslista_js_djur:

  • GLN-kod
  • Namn
  • Kortnamn
  • Postadress
  • Besöksadress
  • Postnr
  • Postort
  • Länskod
  • Kommunkod
  • Allmänhetens telefonnr
  • Recepturtelefonnr
  • Huvudverksamhet för apoteket
  • Markering om apoteket hanterar e-recept djur
  • Normala öppethållandetider (inklusive tillfälligt stängt/orsak)

10.2 Stödprocess Produkt och artikelregistret – VARA

Stödprocessen inklusive regelverk beskrivs i VARA.


Versionshistorik

Utgåva

Datum

Kommentar​

9.0​

2014-04-16

Inlagt i ny mall. Apotekens Service har ersatts av eHälsomyndigheten.

Figur 2 med tillhörande legend har uppdaterats.

6.3.1, förtydligat Förskrivarregister.

6.2.3, uppdaterat namn på XML-specifikation.

Figur 4 har uppdaterats.

6.3.3.1 ersatt texten med en hänvisning till bilaga NEF - Rekommendationer till hantering av UUID GUID.

Kapitel 9 Godkännande elektronisk förskrivning/makulering har tagits bort.

10.0

2014-10-20

6.1.3, Förtydligat förskrivningsrätt.

6.2.3, Uppdaterat hänvisningar.

6.3.2, Uppdaterade receptblanketter (figur 5 och 6), nummerhänvisningen har tagits bort i figurer och den löpande texten. Anonymisering av exempel.

6.3.2.1.6, Rekommendation gällande flerval.

6.3.2.1.9, NPLid tillagt

6.3.2.2-6.3.2.4, Uppdaterat hänvisningar.

​11.0 ​2016-04-14 ​Omfattande omarbetning av informationen. För att undvika upprepningar används istället läsanvisningar. Nytt namn på sidan för att innefatta makulering av e-recept. Byter namn från Förskrivning DJUR.
​12.0 ​2018-07-12 ​Redaktionella ändringar
3.3 Förtydligat att även karenstid 365 dygn ska anges vid livstids karens
13.0 ​2019-03-08 ​​4.1 Lagt till information om spärrning vid misslyckad makulering
Redaktionella ändringar
​14.0 ​​2020-09-07 ​Ny stavning E-hälsomyndigheten