Gulmarkerad text är information som driftsätts i release 17.1.15 och börjar gälla 2022-01-28.
1 Inledning
1.1 Kort beskrivning
Automatisk format- och författningskontroll (AFF) består av ett antal kontrollpunkter som var och en utför en specifik kontroll av ett djurrecepts innehåll. Varje enskild kontrollpunkt resulterar i antingen en acceptans, en acceptans med varning eller en avvisning.
Brister i ett recept som bedöms som ringa och som kan rättas manuellt av farmaceut klassificeras som accepterad med varning medan övriga brister klassificeras som avvisningar.
Djurrecept som blivit accepterade eller accepterade med varning kategoriseras som expedierbara. Avvisade djurrecept kategoriseras som ej expedierbara.
Syftet med automatisk format- och författningskontroll är att säkerställa djurreceptens kvalitet innan de sparas i Receptdepå djur
För djurrecept finns det fem olika kontrollsamlingar.
AFF-NEF: Kontrollen genomförs på e-recept som inkommer i Receptdepå djur via ett vårdsystem.
AFF-MAK: Kontrollen genomförs på en makuleringsbegäran som inkommer till Receptdepå djur via ett vårdsystem.
AFF-REG: Kontrollen genomförs på djurrecept som registreras manuellt i Receptdepå djur via apoteksaktörs expeditionssystem.
AFF-KORR : Kontrollen genomförs då apoteksaktör korrigerat ett djurrecept.
AFF-EXP : Kontrollen genomförs under receptexpedition på både djurrecept i Receptdepå djur och för djurrecept som expedieras från receptoriginal på papper.
1.2 Definitioner och förkortningar
Se Begreppskatalogen för ytterligare beskrivning.
2 Beskrivning av kontrollsamling
2.1 AFF-NEF
Vid inkommande e-recept från vårdsystemen kontrolleras receptsamlingen enligt AFF-NEF. Kontrollen kan resultera i accepterat, accepterat med varning eller avvisning.
Receptsamling som accepteras sparas i Receptdepå djur och kategoriseras som expedierbara.
Receptsamling som accepteras med varning sparas i Receptdepå djur tillsammans med en AFF-fellista per recept. Recept som accepteras med varning kategoriseras som expedierbara. Motiveringen till att varningar accepteras är att bristerna ej anses utgöra absolut expeditionshinder. Dessutom kan det vara en säkerhetsfråga ur djurskyddssynpunkt om lång tid förflyter från förskrivning till dess att kund får tillgång till receptet.
Recept innehållande brister som utgör absolut expeditionshinder och som inte kan bli expedierbara genom korrigering av farmaceut, avvisas till vårdaktör för rättning. Recepten sparas dock i Receptdepå djur för information.
2.2 AFF-MAK
Vid makulering av ett e-recept i Receptdepå djur via ett vårdsystem kontrolleras makuleringen enligt AFF-MAK. En makulering som registreras i Receptdepå djur kan få två olika värden: accepterat eller avvisat.
Resultatet av en accepterad eller avvisad makulering returneras i en makuleringskvittens.
Då en makulering sparas i Receptdepå djur ska dess originalinnehåll registreras för att visa makuleringens ursprungliga innehåll. Då makuleringsmeddelandet innehåller grava fel är det ej möjligt att spara makuleringen i Receptdepå djur, makuleringsbegäran kommer då att avvisas.
2.3 AFF-REG
Vid registrering av nytt recept i Receptdepå djur från ett receptoriginal på papper kontrolleras receptet enligt AFF-REG. Ett pappersrecept som registreras i Receptdepå djur kan enbart resultera i accepterat eller accepterat med varning. Registrering av recept som innehåller grava fel är ej möjligt och receptet kommer därför avvisas.
Då ett pappersrecept sparas i Receptdepå djur ska dess originalinnehåll registreras för att visa receptets ursprungliga innehåll.
2.4 AFF-KORR
Vid korrigering av recept i Receptdepå djur kontrolleras receptet mot AFF-KORR. Kontrollen kan enbart resultera i att hela korrigeringen blir antingen accepterad eller avvisad. Det är valfritt i anropet att välja att korrigera en eller flera termer.
Vid accepterad korrigering uppdateras receptets AFF-fellista. Korrigeras enbart en delmängd av varningarna från receptets AFF-fellista kvarstår resterande varningar i AFF-fellistan.
Svaret till expedierande system innehåller alltid information om korrigeringen accepterades, AFF-status, felkodslista och feltextlista.
Kontrollen säkerställer att korrigeringen är korrekt. En korrigering av ett recept som skulle leda till att nya avvisningar tillkommer avvisas i sin helhet.
2.5 AFF-EXP
Under en receptexpedition ska de ingående recepten kontrolleras enligt AFF-EXP som säkerställer att recepten uppfyller de författningsmässiga kraven. Kontrollen görs med den receptinformation som är underlag för expeditionen vilken kan skilja sig från informationen på receptet i Receptdepå djur. Till exempel kan den expedierade varan skilja sig från den som finns på djurreceptet. Är det ett Receptdepå djur-recept som kontrolleras sänds förutom receptinformation även receptets identitet i Receptdepå djur i anropsdatat.
AFF-EXP sparar ingen avvisning på receptet i Receptdepå djur utan returnerar dem enbart till expedierande system. Det är valfritt om Receptdepå djur-receptet ska korrigeras eller om endast den lokala expeditionsinformationen ska ändras.
Är det ett Receptdepå djur recept som kontrolleras så kontrolleras även om det finns avvisning eller varningar i djurreceptets AFF-fellista. Dessa returneras i så fall till expedierande system.
I samband med att en expedition kontrolleras ska expedierande system anropa AFF-EXP oberoende om djurreceptet finns i Receptdepå djur eller inte. Resultatet från kontrollen är en lista med avvisande fel eller varningar. För uttag med varningar sparas AFF-resultat och AFF-fellista i Receptdepå djur. Uttag med varningar kan expedieras om farmaceuten accepterar varningarna från kontrollen. Expedierande farmaceut har möjlighet att ange en kommentar till expeditionen.
Kravet på en obligatorisk AFF-EXP syftar till att säkerställa kvaliteten på den efterföljande rapporteringstransaktionen till Försäljning öppenvård förskrivning.
3 Kontrolluppbyggnad
3.1 Kontrollstruktur
AFF-strukturen är utförd så att den består av ett antal separata kontroller som var och en utför en bestämd kontroll. Tillsammans bildar dessa kontroller en AFF-samling.
Vissa kontroller utförs endast under förutsättning att en annan kontroll har gått bra. Till exempel kan det vara så att en kontroll säkerställer att en receptterm har ett innehåll (det vill säga att termen inte är tom). Finns ett innehåll utförs en annan kontroll som verifierar att termens innehåll är korrekt.
Alla ingående kontroller i en AFF-samling, som inte är beroende av annan kontroll, ska alltid utföras. Kontrollen avbryts alltså inte då ett fel påträffas. De fel som hittas samlas i en lista som sparas med receptet och i vissa fall returneras till anropande system.
Hittas avvisningar eller varningar sätts AFF-status, kommentarer och rekommenderade åtgärder för det kontrollerade receptet.
Se Appendix A för mer information.
AFF:s struktur. Kontroll 3 och 4 utförs endast om kontroll 2 utförts utan fel.
4 Definitioner
Läkemedel och hjälpmedel
- Som läkemedel räknas alla artiklar där LAKEMEDEL = "Y" enligt VARA.
- Som hjälpmedel räknas alla artiklar där Produkttyp = "FOR" eller "TJA" enligt VARA.
- Som teknisk sprit räknas gruppvarunummer 640000 och alla artiklar där Produkttyp = ALK enligt VARA.
Särskilt läkemedel
Som särskilt läkemedel räknas artiklar som är markerade i VARA med följande värden i fältet: KOD_SARSKILDA_LAKEMEDEL. 2, 3 eller 4
Tillåtna tecken i förskrivarens namn
Med giltiga tecken i förskrivarens namn (AFF 03036) avses att fältet endast innehåller bokstäver och skiljetecken enligt UTF8. Tillåtna tecken specificeras i dokumentet "Tillåtna tecken i element och attributdata".
Giltighetstid
På ett recept kan veterinär sätta ett sista giltighetsdatum. Det finns olika giltighetstider som är förutbestämda beroende på receptformat eller läkemedel.
Bestämd giltighetstid som inte går att ändra:
Antimikrobiella läkemedel: Giltigt 5 dagar från och med dagen för förskrivning oavsett receptformat (fax- telefon- pappersrecept och e-recept)
Maximal giltighetstid för recept där inte ett sista giltighetsdatum angivits:
Pappersrecept och e-recept: förskrivningsdatum + 1år
Faxrecept: förskrivningsdatum + 1 månad
Telefonrecept: förskrivningsdatum + 2 veckor
5 Regelverk
Samtliga kontroller i regelverket nedan ska genomföras och samtliga upptäckta fel ska rapporteras till anropande system.
Kan kontroll för AFF-NEF eller AFF-MAK inte genomföras i sin helhet (till exempel om ett nödvändigt register inte är tillgängligt) ska det rapporteras till anropande system som då får hantera det enligt sina riktlinjer. De kontroller som inte kan genomföras ska anses vara accepterade. En utebliven kontroll får alltså inte hindra ett recept från att läggas in i Receptdepå djur eller makuleras.
Kan kontroll för AFF-REG, AFF-KORR och AFF-EXP inte genomföras i sin helhet (till exempel om ett nödvändigt register inte är tillgängligt) ska det rapporteras till expedierande system som då får avvakta eller kontakta supporten beroende på typ av fel. AFF-kontrollen avbryts, ingen information lagras.
5.1 Förklaring av tabell och koder
AFF-status
0 = Accepterat utan upptäckta fel
1 = Accepterat med varningar
2 = Avvisat, kan ej hanteras av mottagaren.
AFF Felkod
Varje AFF-kontroll kan generera en felkod som namnsätts enligt Prefix"nn".
'nn' är ett löpnummer för en specifik AFF-kontroll.
5.2 Förtydliganden avseende regeltabellen
Dynamiska felmeddelanden
Där felmeddelanden innehåller fält omslutna av <> så skall fälten vid författnings- och beställningskontroll ersättas av aktuella värden från det recept som kontrolleras.
Giltigt textvärde
Med giltigt textvärde menas här att textens längd > 0 efter trunkering av inledande och avslutande blanktecken.
Följande tabeller visar sambandet mellan de enskilda kontroller som ingår i AFF. För att en kontroll på en högre nivå ska utföras krävs att kontrollen på den lägre nivån lyckades.
Exempel: Har receptet en förskrivarkod (FinnsForskrivarKod) så kontrollerar man att den inte skiljer sig från avsändarens förskrivarkod (OlikaForskrKodOchAvsKod).
De gröna fälten är kontroller. De blå fälten är samlingsbegrepp för kontroller på högre nivå.